Bhután felfedezése: A rejtett királyság a Himalájában

Földrajzi csodák és természeti pompa

Dél-Ázsiában, Kína és India tornyos óriásai között fészkel, Bhután egy nyugodt királyság, amely 38 394 négyzetkilométernyi területen terül el, minden föld, határain belül nincsenek víztestek. Ez az ország jelentős, 1,136 km-es szárazföldi határral rendelkezik, amely Kína (477 km) és India (659 km) között oszlik meg, de nincs partvonala. Bhután terepe többnyire hegyvidéki, termékeny völgyekkel és szavannával fűszerezve, ami a természet változatos szépségének igazi bizonyítéka. A déli síkság trópusi éghajlati zónáitól a Himalája kemény teléig és hűvös nyaráig terjedő éghajlati zónákkal Bhután az éghajlat széles skáláját kínálja a tájon.

Természeti erőforrások és környezetvédelem

Bhután egyik legjelentősebb kincse a bőséges természeti erőforrások, beleértve a fát, a vízenergiát, a gipszet és a kalcium-karbonátot. Figyelemre méltó, hogy a királyság lenyűgöző 85,5% -os erdőterülettel büszkélkedhet, hangsúlyozva a környezetvédelem iránti elkötelezettségét. Bhután vízenergiájának tiszta energiaforrásként való felhasználása példázza a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét. Továbbá, 13, 6% -os mezőgazdasági területével Bhután fenntartja az egyensúlyt a mezőgazdaság és a buja erdők megőrzése között.

Tájak felemelése

Bhután terepe a természet művészetének drámai látványa, amely a Drangeme Chhu legalacsonyabb magassági pontjától, 97 métertől a Gangkar Puensum fenséges magasságáig emelkedik, amely a világ legmagasabb megmászatlan hegye 7,570 méterrel. Ez a magassági tartomány nemcsak Bhután földrajzi sokféleségéhez járul hozzá, hanem gazdag biológiai sokféleségéhez is.

Társadalom és gazdaság

2020 júliusában Bhután becsült népessége 782 318 fő volt, állampolgársága egyesben és többes számban is bhutániként ismert. Dzongkha, a hivatalos nyelv, egyesíti a lakosságot, míg az urbanizáció 42, 3%. A főváros, Thimphu nemcsak politikai és gazdasági központ, hanem a bhutáni kultúra szíve is, amely 2018-ban mintegy 203 000 lakosnak adott otthont.

Gazdasági struktúrák és partnerségek

Bhután gazdaságát, amelynek egy főre jutó GDP-je 2017-től 9000 dollár, számos kulcsfontosságú iparág támogatja, beleértve a cementet, a fatermékeket, a feldolgozott gyümölcsöket, az alkoholtartalmú italokat, és különösen a turizmust, amely bemutatja a világnak Bhután egyedülálló filozófiáját a bruttó nemzeti boldogságról. A mezőgazdaság továbbra is a bhutáni gazdaság alapvető eleme, rizst, kukoricát, gyökérnövényeket, citrusféléket, tejtermékeket és tojást termel. Bhután kereskedelmének jelentős része Indiával történik, amely 2017-ben az export 95, 3% -át és az import 89, 5% -át tette ki, hangsúlyozva a két ország közötti mély gazdasági kapcsolatokat.

Bhután exportprofilja változatos, villamos energiát (főleg Indiába), ferroszilíciumot, cementet, kardamomot, kalcium-karbidot, acélrudakat / rudakat, dolomitot és gipszet tartalmaz. Az import magában foglalja az üzemanyagot és a kenőanyagokat, a repülőgépeket, a gépeket és alkatrészeket, a rizst és a gépjárműveket, ami kiegyensúlyozott kereskedelmet jelez, amely mind az ipari, mind a fogyasztói igényeket támogatja.

Infrastruktúra és modernizáció

A modernizáció lenyűgöző teljesítményével Bhután 2016-ra elérte a teljes népesség villamosítását, biztosítva, hogy minden polgára hozzáférjen a villamos energiához. Ez az eredmény kiemeli Bhután elkötelezettségét az emberek életminőségének javítása iránt, miközben egyensúlyt teremt a modern igények és a környezeti fenntarthatóság között.

Kulturális kárpit és globális pozicionálás

Bhután a hagyományok jelzőfénye az egyre modernebb világban, gondosan navigálva a fejlődés útján, miközben megőrzi kulturális identitását. A bruttó nemzeti boldogság fogalma a bruttó hazai termékkel szemben, mint a haladás mércéje, tükrözi Bhután holisztikus megközelítését a fejlődéshez, prioritásként kezelve polgárainak és természeti környezetének jólétét.

Földrajzi elszigeteltsége ellenére Bhután sikeresen megőrizte szuverenitását és kulturális gazdagságát azáltal, hogy erős kétoldalú kapcsolatokat ápolt, különösen a szomszédos országokkal. Ahogy a világ egyre inkább összekapcsolódik, Bhután példája a fenntartható fejlődésről és a kulturális megőrzésről továbbra is irányadó fény marad a nemzetek számára világszerte.

Összefoglalva, Bhután lenyűgöző tájaival, gazdag kultúrájával és előremutató politikájával egyedülálló ország, amely modellt nyújt a béke, a boldogság és a fenntarthatóság számára. Dicséretes a gazdasági növekedés fenntartására irányuló erőfeszítései, miközben megőrzik a környezetet és elősegítik a boldogságot, így valóban rendkívüli országgá válik a globális színtéren.

Országadatok

Országkód BT
Régió South Asia
Felület 38394 négyzetkilométer
Földfelület 38394 négyzetkilométer
Vízfelszín 0 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 13.60%
Erdőfelszín 85.50%
Legalacsonyabb magassági pont Drangeme Chhu 97 m
Legmagasabb magassági pont Gangkar Puensum 7,570 m
GDP/fő $9,000 (2017 est.)