Jordánia áttekintése: A Közel-Kelet ékköve

Bevezetés

Ázsia, Afrika és Európa kereszteződésénél helyezkedik el, Jordánia a hipnotikus szépség és kontrasztok földjeként jelenik meg. A varázslatos, száraz sivatagi tájaktól a termékeny völgyekig ez a közel-keleti nemzet gazdag természeti kilátással, történelemmel és kultúrával büszkélkedhet. Irakkal, Izraellel, Szaúd-Arábiával, Szíriával és Ciszjordániával határos Jordánia stratégiai elhelyezkedése kulcsszerepet játszott történelmében és fejlődésében.

Földrajz és éghajlat

A 89 342 négyzetkilométeres területet lefedő Jordániát változatos terep és éghajlat jellemzi. Az ország nagy részét száraz sivatagi fennsík borítja, de a nyugati régió éles kontrasztot mutat a Jordán folyó völgyével, a Holt-tengerrel – a Föld legalacsonyabb pontja -431 méterrel – és a zöldellő hegyvidékkel. Ez az északról délre haladó geológiai csoda nemcsak jelentős topográfiai jellemző, hanem kulcsfontosságú vízforrás is ebben a többnyire sivatagos országban.

Az éghajlat jelentősen változik; míg többnyire száraz és sivatagszerű, a nyugati részen novembertől áprilisig esős évszak van, amely rövid pihenést és lendületet ad a mezőgazdasági ágazatnak.

Természeti erőforrások és mezőgazdaság

Jordánia gazdasága profitál természeti erőforrásaiból, amelyek közé tartoznak a foszfátok, a kálium és a palaolaj. A kihívást jelentő éghajlati viszonyok ellenére a földterület mintegy 11, 4% -át mezőgazdasági célokra használják, a citrusfélékre, a paradicsomra, az uborkára és az olajbogyóra összpontosítva, valamint az állatállományra, például a juhokra és a baromfira. A mintegy 964 négyzetkilométernyi öntözött terület használata 2012-től jól mutatja a mezőgazdasági termelékenység optimalizálására irányuló innovatív erőfeszítéseket.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusában Jordánia lakosságát 10 820 644-re becsülték, túlnyomó többségük (91,4%) városi területeken él. Amman, a főváros és a legnagyobb város, egyedül több mint 2,1 millió embernek ad otthont. A népesség eloszlása különösen sűrű nyugaton, különösen Amman környékén, a kedvezőbb életkörülmények és gazdasági lehetőségek miatt.

Gazdaság

Jordánia gazdasága változatos, kulcsfontosságú ágazatokkal, köztük a turizmussal, az informatikával és a gyártással. Az ország híres történelmi és kulturális helyszíneiről, évente több millió turistát vonz. A turizmus mellett az informatikai szektor is jelentős növekedést mutatott, Jordániát a régió technológiai központjaként pozícionálva.

Az ipari szektort a foszfátok és a hamuzsír bányászata támasztja alá, amelyek Jordánia két legértékesebb exportcikke. A mezőgazdaság olyan termékekkel járul hozzá a gazdasághoz, mint a paradicsom és az olajbogyó, míg a szolgáltatási ágazat, különösen a pénzügyi szolgáltatások, kritikus szerepet játszanak a gazdasági stabilitásban és növekedésben.

Kereskedelem és beruházások

A kereskedelmi kapcsolatok elengedhetetlenek Jordánia számára, az Egyesült Államokkal, Szaúd-Arábiával és Indiával a legfontosabb exportpartnerei között. A legfontosabb exportáruk közé tartoznak a textíliák, műtrágyák és gyógyszerek. Ezzel szemben Jordánia importja elsősorban nyersolajat, gépeket és gabonaféléket tartalmaz, Kína és Szaúd-Arábia pedig a behozatal fő forrása. Ezek a kereskedelmi dinamikák hangsúlyozzák Jordánia integrációját a globális gazdaságba és stratégiai gazdasági szövetségeit.

Kultúra és örökség

A jordániaiak vendégszeretetükről és gazdag kulturális örökségükről ismertek. Az arab a hivatalos nyelv, és az ország a harmonikusan együtt létező hagyományok és vallások mozaikja. Az olyan történelmi helyszínek, mint Petra, a vörös homokkőből faragott ősi város és Jerash római romjai tükrözik Jordánia évezredes történelmét, és vonzzák a kultúra rajongóit a világ minden tájáról.

Következtetés

Jordánia a tájak, a történelem és a modern fejlődés egyedülálló keverékével továbbra is faragja rést a világ színpadán. Korlátozott természetes édesvízi erőforrásai és száraz körülményei ellenére az ország az innováció és az alkalmazkodás révén virágzik. Ahogy Jordánia a jövőbe tekint, stratégiai elhelyezkedése, valamint a technológiai és turisztikai beruházások megteremtik a folyamatos növekedés és jólét feltételeit a Közel-Kelet szívében.

Országadatok

Országkód JO
Régió Middle East
Felület 89342 négyzetkilométer
Földfelület 88802 négyzetkilométer
Vízfelszín 540 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 11.40%
Erdőfelszín 1.10%
Legalacsonyabb magassági pont Dead Sea -431 m
Legmagasabb magassági pont Jabal Umm ad Dami 1,854 m
GDP/fő $9,200 (2017 est.)