Kazahsztán felfedezése: Közép-Ázsia szíve

Földrajzi áttekintés

Az Európa és Ázsia közötti vonalakon átnyúló Kazahsztán híres feltűnő földrajzi sokféleségéről és hatalmasságáról. Teljes területe 2 724 900 négyzetkilométer, a világ kilencedik legnagyobb országa. A nemzet terepét túlnyomórészt kiterjedt lapos sztyeppék jellemzik, amelyek a Volgától nyugatra terjednek ki, keletre elérve az Altaj-hegységet, és északon a nyugat-szibériai síkságoktól a közép-ázsiai sivatagokig és oázisokig terjednek. Kazahsztán öt országgal osztja meg határait, köztük egy 1,765 km-es határt Kínával és egy kiterjedt 7,644 km-es határt Oroszországgal, illusztrálva jelentős helyzetét az eurázsiai kereskedelemben és geopolitikában. Jelentős szárazföldje ellenére Kazahsztánnak nincs tengerpartja, hangsúlyozva szárazföldi jellegét.

Éghajlat és természeti erőforrások

Kazahsztán éghajlata kontinentális, hideg télekkel és forró nyarakkal, a száraz és a félszáraz viszonyok között változik a különböző régiókban. Ez az éghajlati változás az országon belüli biológiai sokféleség és tájak széles skáláját támogatja. Természeti kincsei közé tartoznak a kőolaj, a földgáz, a szén és a különböző fémek és ásványi anyagok jelentős lerakódásai. Ezek az erőforrások nemcsak az ország gazdaságát, hanem a globális piacokon betöltött szerepét is alakították.

Társadalom és demográfia

2020 júliusában Kazahsztán lakosságát körülbelül 19 091 949-re becsülték, olyan nagyvárosokkal, mint Almati és a főváros, Nur-Sultan a gazdasági és társadalmi tevékenység létfontosságú központjai. A kazahsztáni társadalom jelentősen városi, körülbelül 57, 7% -a városi területeken él. Az ország demográfiai eloszlása ritka népességet mutat kiterjedt belső területein, sűrűbb klaszterekkel az északi és déli városi területeken.

Kultúra és nyelvek

Kazahsztán nemzeti identitása sokszínű kulturális örökségének és nyelvének szálaiból szőtt kárpit. A kazah, a hivatalos nyelv, Kazahsztán posztszovjet nemzeti identitásának és kulturális újjászületésének szimbóluma. Ez a multikulturális nemzet különböző etnikai csoportoknak ad otthont, hozzájárulva a gazdag kulturális mozaikhoz.

Gazdaság és infrastruktúra

Kazahsztán gazdaságának gerincét a természeti erőforrások gazdagsága képezi, amely magában foglalja az olajat, a földgázt és a különböző ásványi anyagokat. A mezőgazdasági ágazat szintén jelentős szerepet játszik, a földterület 77,4% -át gabonafélék, zöldségek termesztésére és az állatállomány támogatására használja. Az ipari termelés, elsősorban az olajból, szénből, fémekből és gépekből, további kulcsfontosságú gazdasági pilléreket képvisel. A 2017-es 26 300 dolláros egy főre jutó GDP-vel Kazahsztán jelentős gazdasági növekedést tapasztalt, amelyet stratégiai exportja támogatott olyan országokba, mint Olaszország, Kína és Oroszország.

Az infrastruktúra tekintetében Kazahsztán 2016-tól 100% -os villamosítási aránnyal büszkélkedhet, ami azt jelzi, hogy előrelépést ért el polgárai számára az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításában. Az ország szállítási és logisztikai hálózatainak fejlesztésére összpontosítva tovább hangsúlyozza a belföldi mobilitás fokozására és a globális piacokkal való összeköttetés növelésére irányuló törekvését.

Globális kereskedelem és diplomácia

Kazahsztán gazdasági stratégiáját nagymértékben befolyásolja földrajzi elhelyezkedése és természeti erőforrásai. Fő exportpartnerei közé tartozik Olaszország, Kína és Hollandia, az olaj és a földgáz a legjelentősebb export közé tartozik. Ezzel szemben elsősorban Oroszországból, Kínából és Németországból importál gépeket, berendezéseket és élelmiszereket. Az ilyen kereskedelmi dinamika hangsúlyozza Kazahsztán kulcsfontosságú szerepét a regionális és globális ellátási láncokban, hozzájárulva növekvő befolyásához az eurázsiai geopolitikában.

Következtetés

Kazahsztán, a hatalmas sztyeppék, hegyek és sivatagok földje, Közép-Ázsia rugalmasságának és sokszínűségének bizonyítéka. A gazdag természeti erőforrások, a stratégiai földrajzi elhelyezkedés és az élénk kultúra keveréke Kazahsztánt kulcsfontosságú szereplővé teszi a globális színtéren. Ahogy az ország navigál a 21. század kihívásai és lehetőségei között, továbbra is alakítja identitását és útját a fenntartható fejlődés és jólét felé.

Országadatok

Országkód KZ
Régió Central Asia
Felület 2724900 négyzetkilométer
Földfelület 2699700 négyzetkilométer
Vízfelszín 25200 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 77.40%
Erdőfelszín 1.20%
Legalacsonyabb magassági pont Vpadina Kaundy -132 m
Legmagasabb magassági pont Khan Tangiri Shyngy (Pik Khan-Tengri) 6,995 m
GDP/fő $26,300 (2017 est.)