Bolívia felfedezése: gyöngyszem Közép-Dél-Amerikában

Földrajzi áttekintés

Közép-Dél-Amerika szívében, Brazíliától délnyugatra található Bolívia hatalmas és összetett földrajzú ország. Területe több mint 1 098 581 négyzetkilométer, így szárazföldi területen a világ 28. legnagyobb országa. A tájat elsősorban a masszív Andok-hegység jellemzi, amely magában foglalja az Altiplano néven ismert hegyvidéki fennsíkot, a dombokat és az Amazonas-medence alföldi síkságait. Bolívia egyedülálló elhelyezkedése olyan éghajlatot eredményez, amely jelentősen változik a magassággal, a nedves és trópusi körülményektől a hideg és félszáraz körülményekig.

Természeti környezet

Az ország topográfiája a természet sokféleségének látványa. A magasság drámaian változik a Rio Paraguay legalacsonyabb pontjától, amely 90 méter tengerszint feletti magasságban ül, a Nevado Sajama legmagasabb pontjáig, amely eléri a lenyűgöző 6,542 métert. Ez a változatos magasság támogatja a természeti erőforrások gazdag kárpitját, beleértve többek között az ónt, a földgázt, a kőolajat és a cinket, amelyek Bolívia gazdaságának gerincét képezik.

A földhasználat szempontjából mintegy 34, 30% -át szentelik a mezőgazdaságnak, míg az erdők az ország 52, 50% -át borítják. Annak ellenére, hogy tengerparttal nem rendelkezik, Bolívia kompenzálja lélegzetelállító tájaival és jelentős ásványi és szénhidrogén-lerakódásaival.

Társadalmi-gazdasági profil

Bolívia, amelynek becsült lakossága 2020 júliusában 11 639 909 fő volt, többnemzetiségű társadalom, amely különböző őslakos csoportokból áll. A lakosság eloszlása elsősorban a nyugati nagy magasságú síkságokon, az Altiplano régióban és a keleti Santa Cruz nyüzsgő városa körül koncentrálódik. Az urbanizációs trendek folyamatosan emelkednek, 2020-tól a lakosság mintegy 70,10% -a él városi területeken. A spanyol, a kecsua, az aymara és a guarani hivatalos nyelvek, kiemelve az ország kulturális sokszínűségét.

Gazdaság és ipar

Bolívia gazdasága sokrétű, olyan ágazatokat foglal magában, mint a bányászat, az olvasztás, a villamosenergia-termelés és a mezőgazdaság. Mezőgazdasági szempontból híres szójabab, quinoa és brazil dió termesztéséről más növények között. A bányászati ágazat különösen fontos az értékes ásványi anyagok, például ezüst, cink és ólom bősége miatt. Az elmúlt években Bolívia diverzifikálta exportportfólióját, hogy ne csak ásványi anyagokat, hanem olyan mezőgazdasági termékeket is magában foglaljon, mint a quinoa és a szójabab. A fő kereskedelmi partnerek közé tartozik Brazília, Argentína, az Egyesült Államok és számos ázsiai ország, bemutatva Bolívia szerves szerepét a globális kereskedelmi hálózatokban.

Infrastruktúra és fejlesztés

Gazdag természeti erőforrásai és kulturális öröksége ellenére Bolívia kihívásokkal néz szembe az infrastruktúra és a fejlesztés terén. 2013-ban körülbelül 1,2 millió ember élt áram nélkül. Azonban erőfeszítések folynak ezen egyenlőtlenségek kezelésére és az életszínvonal javítására az egész országban. Az öntözött földterületre vonatkozó becslés, amely 2012-ben 3000 négyzetkilométeren állt, szintén rávilágít arra, hogy a jobb vízgazdálkodási gyakorlatok révén növelhető a mezőgazdasági termelékenység. A 2017-es 7 600 dolláros egy főre jutó GDP-vel Bolívia lépéseket tesz a gazdasági fejlődésben, bár fokozatos ütemben.

Következtetés

Bolívia éles ellentétekkel és hatalmas potenciállal rendelkező ország. Az Andok fenséges csúcsaitól a buja Amazonas-medencéig földrajzi sokfélesége páratlan. Bár Bolívia gazdag természeti erőforrásokban és kulturális örökségben, továbbra is a társadalmi-gazdasági kihívások leküzdésén dolgozik. Ahogy a nemzet halad előre, továbbra is lenyűgöző célpont marad a felfedezők és a befektetők számára egyaránt, amely a természeti szépség, az élénk kultúrák és a feltörekvő lehetőségek egyedülálló keverékét kínálja.

Országadatok

Országkód BL
Régió South America
Felület 1098581 négyzetkilométer
Földfelület 1083301 négyzetkilométer
Vízfelszín 15280 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 34.30%
Erdőfelszín 52.50%
Legalacsonyabb magassági pont Rio Paraguay 90 m
Legmagasabb magassági pont Nevado Sajama 6,542 m
GDP/fő $7,600 (2017 est.)