Belgium felfedezése: átfogó áttekintés

Földrajzi lényeg

Belgium, egy nyugat-európai ország, jelentős régió, amelyet északnyugaton az Északi-tenger határol, Franciaország és Hollandia között. A teljes területe 30 528 négyzetkilométer, Belgium területe 30 278 négyzetkilométer, a víz pedig 250 négyzetkilométer. Az ország kiterjedt szárazföldi határokkal rendelkezik, összesen 1,297 km-re a szomszédos Franciaországgal, Németországgal, Luxemburggal és Hollandiával. Belgium szerény partvonala több mint 66,5 km hosszan húzódik, stratégiai pozíciót képviselve az Északi-tenger mentén.

Éghajlat és terep

A belga éghajlat mérsékelt, enyhe telek, hűvös nyarak, gyakori esős, párás és felhős körülmények jellemzik. A topográfia az északnyugati sík parti síkságoktól a központi dombokkal tarkított sík parti síkságoktól a délkeleti Ardennek erdő zord terepéig változik. A változatos tengerszint feletti magasság az Északi-tengertől (0 m) a legmagasabb pontig, a Botrange-ig terjed, amely 694 méteren csúcsosodik ki. Belgium élvezi természeti erőforrásait, beleértve az építőanyagokat, a szilícium-dioxid-homokot, a karbonátokat és különösen a termékeny szántóföldeket.

Társadalmi-gazdasági tájkép

2020 júliusában Belgium becsült lakossága körülbelül 11 720 716 fő volt. A belga társadalmat a világ egyik legmagasabb urbanizációs rátája jellemzi, lakosságának mintegy 97% -a városi területeken él. A legsűrűbben lakott szegmensek az ország északi kétharmadában találhatók, míg a délkeleti régiók kevésbé zsúfoltak. A főváros, Brüsszel Antwerpennel együtt a milliókat meghaladó lakosságú nagyvárosi központokat képviseli.

Nyelvi és gazdasági dinamika

Belgium egyedülálló a háromnyelvű hivatalos nyelvpolitikájával, amely magában foglalja a hollandot, a franciát és a németet. Ez a nyelvi sokszínűség tükrözi az ország befogadó kulturális szövetét. Gazdasági szempontból Belgium gazdag tájjal büszkélkedhet, amelynek egy főre jutó GDP-je 2017-től 46 600 dollár. A mezőgazdasági ágazat virágzik a cukorrépa, a friss zöldségek, a gyümölcsök, a gabona és a dohány termesztésével, az állati termékek, például a marhahús, a borjúhús, a sertéshús és a tej mellett. Eközben ipari arénája mérnöki és fémtermékekkel, gépjármű-összeszereléssel és számos más ágazattal ragyog, beleértve a feldolgozott élelmiszereket és italokat, a vegyi anyagokat, a gyógyszereket, a textileket és a kőolajat.

Kereskedelem és ipar

Belgium stratégiai elhelyezkedése felerősíti szerepét a nemzetközi kereskedelemben. Fő exportpartnerei közé tartozik Németország, Franciaország, Hollandia, az Egyesült Királyság, Olaszország és az Egyesült Államok. Az ország vegyi anyagok, gépek és berendezések, kész gyémántok, fémek és fémtermékek, valamint élelmiszerek exportálására specializálódott. Ezzel szemben importpiacait olyan szükségletek vezérlik, mint a nyersanyagok, gépek és berendezések, vegyi anyagok, nyers gyémántok, gyógyszerek, élelmiszerek, szállítóeszközök és olajtermékek, az import elsősorban Hollandiából, Németországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Írországból és Kínából származik.

Infrastruktúra és mezőgazdaság

A területének 44,10% -át magában foglaló mezőgazdasági földterülettel és az erdőterületekkel kapcsolatos mintegy 22,40% -kal Belgium kiegyensúlyozott megközelítést alkalmaz a földhasználat tekintetében. Az öntözött területet 2012-ben mintegy 230 négyzetkilométerre becsülték, támogatva a különböző mezőgazdasági tevékenységeket. A nemzet elérte a teljes villamosítást, kiemelve elkötelezettségét az alapvető szolgáltatások nyújtása iránt az egész lakosság számára.

Következtetés

Belgium földrajzi sokszínűségének, kulturális gazdagságának és gazdasági vitalitásának lenyűgöző keveréke megkülönböztetően helyezi el a globális térképen. A mérsékelt éghajlattól, a változatos tereptől és a gazdag természeti erőforrásoktól a nyüzsgő városi központokig, a többnyelvű lakosságig és a dinamikus gazdaságig Belgium magában foglalja az európai örökség és a modernitás lényegét. A nemzetközi kereskedelemben betöltött kulcsfontosságú szerepe erős infrastrukturális gerinccel párosulva Belgiumot Nyugat-Európában jelentős jelentőségű országként jelöli meg, amely a jólét és az inkluzivitás örökségét táplálja.

Országadatok

Országkód BE
Régió Europe
Felület 30528 négyzetkilométer
Földfelület 30278 négyzetkilométer
Vízfelszín 250 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 44.10%
Erdőfelszín 22.40%
Legalacsonyabb magassági pont North Sea 0 m
Legmagasabb magassági pont Botrange 694 m
GDP/fő $46,600 (2017 est.)