Fehéroroszország felfedezése: Kelet-Európa szíve

Földrajz és éghajlat

A Kelet-Európában fekvő és Lengyelországtól keletre fekvő Fehéroroszország területe 207 600 négyzetkilométer. Ez a tengerparttal nem rendelkező ország Lettországgal, Litvániával, Lengyelországgal, Oroszországgal és Ukrajnával határos, együttesen 3,642 km-es határral. Jelentős szárazföldi tömege ellenére Fehéroroszországnak nincs tengerpartja, ami a tengerparttal nem rendelkező státuszának tulajdonítható. A terep túlnyomórészt sík, kiterjedt mocsarakkal, ami a kelet-európai síkságra jellemző.

Fehéroroszország éghajlata átmenet a kontinentális és a tengeri között, hideg télekkel és hűvös, nedves nyarakkal. Ez a kiegyensúlyozott éghajlat számos természeti erőforrásnak ad otthont, beleértve a fát, a tőzeglelőhelyeket, valamint a kis mennyiségű olajat és földgázt. A legmagasabb pont, a Dzyarzhynskaya Hara 346 m, míg a legalacsonyabb, a Nyoman folyó 90 m tengerszint feletti magasságban van, hangsúlyozva az ország általában sík terepét.

Természeti erőforrások és földhasználat

Mivel a mezőgazdaság és az erdészet létfontosságú szerepet játszik a nemzetgazdaságban, Fehéroroszország földterületének 43, 70% -át mezőgazdaságnak szentelik, míg az erdők 42, 70% -át borítják. A gránit, dolomitos mészkő, márga, kréta, homok, kavics és agyag jelenléte tovább növeli a nemzet természeti erőforrásainak gazdagságát. 2012-es becslések szerint Fehéroroszországnak mintegy 1,140 négyzetkilométernyi öntözött területe volt, hangsúlyozva a mezőgazdasági hatékonyságra való összpontosítást.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusától Fehéroroszország becsült lakossága 9 477 918 fő, eloszlása sűrűbb népességet lát a városi területeken. Minszk, a főváros, a legjelentősebb városi központ, több mint 2 millió lakossal. A városi lakosság a teljes összeg 79, 50% -át teszi ki, ami az urbanizáció tendenciája felé mutat.

A fehéroroszok alkotják az elsődleges nemzetiséget, hivatalos nyelvként az orosz és a fehérorosz szolgál. Ez a kétnyelvű környezet tükrözi az ország történelmi kapcsolatait és kulturális cseréjét szomszédaival.

Mezőgazdaság és ipar

A fehérorosz mezőgazdasági ágazat termékek széles skáláját állítja elő, beleértve a gabonát, a burgonyát, a zöldségeket, a cukorrépát és a lent, valamint az állati termékeket, például a marhahúst és a tejet. Ezek a termékek nemcsak a hazai igényeket szolgálják, hanem hozzájárulnak az exportpiachoz is.

Iparilag Fehéroroszország robusztus gyártási ágazatot fejlesztett ki, amely magában foglalja a fémvágó szerszámgépeket, traktorokat, teherautókat, földmunkagépeket, motorkerékpárokat, szintetikus szálakat, műtrágyát és különféle háztartási készülékeket. Ez az ipari sokszínűség támogatja a nemzetgazdaságot, és a lakosság jelentős részének munkát kínál.

Gazdaság és kereskedelem

Export és import

A kereskedelem tekintetében Oroszország Fehéroroszország fő exportpartnere, amely az export 43, 9% -át teszi ki, majd Ukrajna és az Egyesült Királyság. A gépek és berendezések, ásványi termékek, vegyi anyagok, fémek, textíliák és élelmiszerek a legfontosabb exportáruk közé tartoznak. Ezzel szemben Fehéroroszország túlnyomórészt Oroszországból importál, az elsődleges importált áruk ásványi termékek, gépek, vegyi anyagok, élelmiszerek és fémek. Ez a kereskedelmi dinamika kiemeli a régió gazdaságainak összekapcsoltságát.

GDP és villamosítás

Fehéroroszországban az egy főre jutó GDP-t 2017-ben 18 900 dollárra becsülték, ami a növekedési potenciállal rendelkező fejlődő gazdaságot tükrözi. Az ország 2016-tól 100% -os villamosítási aránnyal büszkélkedhet teljes lakossága számára, kiemelve elkötelezettségét amellett, hogy minden polgára számára biztosítsa a villamos energiához való hozzáférést, ezáltal támogatva mind a hazai igényeket, mind az ipari fejlődést.

Következtetés

Fehéroroszország a kelet-európai sík terepek, a gazdag természeti erőforrások, valamint a robusztus mezőgazdasági és ipari gazdaság keveréke. Stratégiai elhelyezkedése, valamint a fejlesztésre és a modernizációra való összpontosítás Fehéroroszországot figyelemre méltó országgá teszi a régióban. Gazdasági kapcsolatai és termelési képességei a fejlődés előrehaladtával valószínűleg döntő szerepet fognak játszani a tágabb értelemben vett kelet-európai gazdaságban. Az urbanizáció és a stabil népességeloszlás felé történő jelentős elmozdulással Fehéroroszország a fenntartható fejlődés és a fokozott globális integráció felé halad.

Országadatok

Országkód BO
Régió Europe
Felület 207600 négyzetkilométer
Földfelület 202900 négyzetkilométer
Vízfelszín 4700 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 43.70%
Erdőfelszín 42.70%
Legalacsonyabb magassági pont Nyoman River 90 m
Legmagasabb magassági pont Dzyarzhynskaya Hara 346 m
GDP/fő $18,900 (2017 est.)