Belize felfedezése: Közép-Amerika ékköve

Áttekintés

A Közép-Amerikában fekvő és keletről a hipnotikus Karib-tenger által határolt Belize egyedülálló földrajzi helyen találja magát, megosztva a szárazföldi határokat Guatemalával és Mexikóval. Ez a varázslatos ország, amelynek területe körülbelül 22 966 négyzetkilométer, lélegzetelállító tájak, gazdag természeti erőforrások és változatos kulturális örökség bonyolult keverékét kínálja. Belize elsősorban lapos, mocsaras tengerparti síkságból és alacsony hegyekből álló földjével délen a környezeti és földrajzi sokféleség érdekes esetét mutatja be.

Földrajzi jellemzők és éghajlat

Belize terepe túlnyomórészt sík a parti síkság mentén, délen alacsony hegyekre váltva. Ez az egyedülálló topográfia számos ökoszisztémát hoz létre, amelyek változatos növény- és állatvilágnak adnak otthont. Az ország partvonala több mint 386 km hosszan húzódik, lenyűgöző strandokkal és élénk tengeri élővilággal. Belize ad otthont a Doyle’s Delightnak is, amely a legmagasabb magassági pont 1,124 m tengerszint feletti magasságban, lélegzetelállító kilátást és kalandos túrákat kínálva a rettenthetetlen felfedezők számára.

Belize trópusi éghajlatot élvez, amelyet forró és párás légkör jellemez, májustól novemberig külön esős évszakkal, februártól májusig tartó száraz évszakkal. Ez az éghajlat a mezőgazdasági tevékenységek széles skáláját támogatja, valamint gazdag és nagyrészt feltáratlan biológiai sokféleséget.

Természeti erőforrások és földhasználat

Belize természeti erőforrásai gazdaságának és környezeti büszkeségének sarokkövei. A potenciális szántóföldekkel, bőséges faanyaggal, gazdag halállományokkal és vízenergia-képességekkel az ország sokat kínál mind lakóinak, mind a nemzetközi közösségnek. A földterület mintegy 6, 90% -át mezőgazdasági célokra szánják, míg az erdőterületek az ország területének mintegy 60, 60% -át teszik ki, hangsúlyozva Belize elkötelezettségét természeti környezetének megőrzése iránt.

Mezőgazdaság és ipar

A belize-i gazdaság gerincét hagyományosan a mezőgazdaság adta, főbb termékei közé tartozik a banán, a kakaó, a citrusfélék, a cukor és a tenger gyümölcsei, például a hal és a tenyésztett garnélarák. Az elmúlt években más iparágak, például a ruházati gyártás, az élelmiszer-feldolgozás, az idegenforgalom és az építőipar kezdtek virágozni, jelentősen hozzájárulva a nemzet GDP-jéhez.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusában Belize körülbelül 399 598 fős lakossággal büszkélkedhetett, 46% -os urbanizációs rátával. A lakosság jelentős része Belize Cityben, az ország legnagyobb városában és korábbi fővárosában lakik. A belize-iek több mint fele azonban vidéki területeken él, ami tükrözi az ország természeti erőforrásaihoz és mezőgazdasági alapjaihoz szorosan kapcsolódó életmódot.

Belize hivatalos nyelve az angol, ami egyedülállóvá teszi spanyolul beszélő szomszédai között, és megkönnyíti az utat a nemzetközi turisták és befektetők számára. A belize-iek büszkék nemzetiségükre és kulturális örökségükre, amely az őslakos, európai, afrikai és ázsiai hatások gazdag kárpitja.

Gazdaság és globális kereskedelem

Belize gazdasága több ágazatban diverzifikált, jelentős mértékben hozzájárul a mezőgazdaság, az idegenforgalom és az export. A fő exporttermékek közé tartozik a cukor, a banán, a citrusfélék, a ruházati cikkek és a haltermékek, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Jamaica kulcsfontosságú kereskedelmi partnerek. Az import a gépek, az iparcikkek, az üzemanyagok és az élelmiszeripari termékek köré összpontosul, elsősorban az Egyesült Államokból, Kínából és Mexikóból.

A nemzet egy főre jutó GDP-je 2017-ben 8 300 dollár volt, ami a stratégiai partnerségek és a fenntartható gyakorlatok által vezérelt folyamatos gazdasági növekedést jelzi. Ezen túlmenően, 2016-tól 92,2% -os teljes villamosítási aránnyal Belize lépéseket tesz annak biztosítása érdekében, hogy fejlődése inkluzív és minden polgár számára előnyös legyen.

Következtetés

Belize a természeti szépség, a változatos ökoszisztémák és az élénk kultúra egyedülálló keverékével Közép-Amerika gazdag örökségének és potenciáljának bizonyítéka. Mivel ez a nemzet továbbra is egyensúlyban tartja a gazdasági növekedést a környezet megőrzésével, a fenntartható fejlődés és a kulturális megőrzés modelljeként szolgál. Azok számára, akik szeretnék felfedezni a természet csodáit, elmerülni egy többrétegű kultúrában, vagy egyszerűen csak békés visszavonulást találni, Belize páratlan élményt kínál a Karib-térség szívében.

Országadatok

Országkód BH
Régió Central America
Felület 22966 négyzetkilométer
Földfelület 22806 négyzetkilométer
Vízfelszín 160 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 6.90%
Erdőfelszín 60.60%
Legalacsonyabb magassági pont Caribbean Sea 0 m
Legmagasabb magassági pont Doyle’s Delight 1,124 m
GDP/fő $8,300 (2017 est.)