A Bahreini Királyság felfedezése: gyöngyszem a Perzsa-öbölben

Bevezetés Bahreinbe

A Közel-Kelet szívében található Bahreini Királyság egy egyedülálló szigetcsoport, amely Szaúd-Arábiától keletre, a Perzsa-öbölben található. Kis területe ellenére, 760 négyzetkilométer, Bahrein stratégiai földrajzi jelentőséggel bír, amely meghazudtolja méretét. Az ország elbűvöli a látogatókat a modernitás és a gazdag kulturális örökség keverékével, így lenyűgöző nemzet a felfedezésre.

Földrajz és éghajlat

Bahrein terepe többnyire alacsony sivatagi síkságból áll, amely finoman emelkedik egy alacsony központi lejtőre, ahol Jabal ad Dukhan áll a legmagasabb pont 135 méterrel. Ez a többnyire sík táj hozzájárult a mintegy 161 kilométer hosszú partvonalhoz, lélegzetelállító kilátást és hozzáférést biztosítva a Perzsa-öböl érintetlen vizeihez. Száraz éghajlat jellemzi Bahreint, enyhe, kellemes téllel és nagyon forró, párás nyarakkal, amelyek az ország természeti szépségét külön légköri légkörben keretezik.

Természeti erőforrások és földhasználat

A királyság értékes természeti erőforrásokkal van megáldva, mint például az olaj, a kapcsolódó és nem kapcsolódó földgáz, a hal és a gyöngyök, amelyek történelmileg jelentős szerepet játszottak gazdaságában. A mezőgazdasági földterület az ország mintegy 11, 30% -át teszi ki, olyan növényekkel, mint a gyümölcsök, zöldségek, a baromfi, a tejtermékek és a tenger gyümölcsei mellett. Sőt, a száraz éghajlat ellenére Bahreinnek 2012-es becslése szerint mintegy 40 négyzetkilométernyi földterületet sikerült öntöznie, kiemelve a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását.

Népesség és urbanizáció

Bahrein lakosságát 2020 júliusában körülbelül 1 505 003 főre becsülték, így ez a legkisebb az Öböl-államok közül. Azonban 90% -ot meghaladó urbanizációs rátával büszkélkedhet, a legnagyobb településkoncentráció Manamah (a főváros) és Al Muharraq körül található. Ez a városi lakosság tükrözi a városokban virágzó élénk közösséget, hozzájárulva Bahrein dinamikus társadalmi szövetéhez.

Gazdaság és ipar

A bahreini gazdaság változatos, a kőolaj-feldolgozás és -finomítás vezet, amelyet szorosan követ az alumínium olvasztása, a vas pelletálása és a műtrágyagyártás. Figyelemre méltó, hogy Bahrein robusztus pénzügyi szektoráról is ismert, amely magában foglalja az iszlám és offshore banki szolgáltatásokat, a biztosítást, valamint a hajójavítást és az idegenforgalmi ágazatot, sikeres diverzifikációs stratégiát mutatva az olajon túl. A mezőgazdaság gyümölcsöket, zöldségeket, baromfit, tejtermékeket, garnélarákot és halat termel, míg a fő ipari termékek közé tartoznak a kőolajtermékek, az alumínium és a textíliák. A nemzet export- és importpartnerei globálisan átfognak, tükrözve a világpiacba jól integrált gazdaságot.

Nemzetközi kapcsolatok és kereskedelem

Bahrein dinamikus jelenlétet tart fenn a nemzetközi kereskedelemben, elsődleges exportpartnerei az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, Omán, Kína, Katar és Japán. Legfontosabb exporttermékei a kőolaj és a kőolajtermékek, valamint az alumínium és a textiltermékek, amelyek bemutatják az ország ipari képességeit. Az importoldalon Bahrein nyersolajat, gépeket és vegyi anyagokat szerez be elsősorban Kínából, az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Japánból, hangsúlyozva ellátási láncának globális jellegét és gazdasági függőségeit.

Infrastruktúra és fejlesztés

A 2016-tól 100% -os teljes villamosítási aránnyal Bahrein példázza az infrastruktúra-fejlesztés előrehaladását, biztosítva, hogy minden polgára hozzáférjen a villamos energiához. Ez az eredmény jelzi az országon belüli szélesebb körű előrelépéseket, amelyek célja a lakosok életminőségének javítása és a gazdasági növekedés támogatása. Továbbá az egy főre jutó GDP 2017-től 49 000 dollár Bahreint a világ magasabb jövedelmű nemzetei közé helyezi, tükrözve gazdasági vitalitását és lakosságának jólétét.

Következtetés

A Bahreini Királyság az ősi kultúra és a kortárs fejlődés harmonikus keverékének bizonyítéka. A Perzsa-öbölben található stratégiai elhelyezkedésétől a gazdag természeti erőforrásokig, a dinamikus gazdaságig és az élénk városi központokig Bahrein egyedülálló perspektívát kínál a rugalmasságra és a jólétre a Közel-Kelet száraz terepén. Ahogy az ország tovább növekszik és diverzifikálódik, útja nemcsak egy nemzet történetét képviseli, hanem a haladás és a harmóniában élő hagyomány jelzőfényét.

Országadatok

Országkód BA
Régió Middle East
Felület 760 négyzetkilométer
Földfelület 760 négyzetkilométer
Vízfelszín 0 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 11.30%
Erdőfelszín 0.70%
Legalacsonyabb magassági pont n/a
Legmagasabb magassági pont Jabal ad Dukhan 135 m
GDP/fő $49,000 (2017 est.)