A vibrálás szíve: Banglades

Dél-Ázsiában, a fenséges Bengáli-öböl határolja, Burma buja tájai és India hatalmas kiterjedései között fekszik Banglades. Egy ország, ahol a múlt és a jelen összeolvad, hogy elmesélje a rugalmasság, a sokszínűség és a páratlan természeti szépség történetét. 148 460 négyzetkilométeres területével Banglades a természet művészetének és emberi kitartásának bizonyítéka.

Földrajz és éghajlat

Banglades földrajza ugyanolyan változatos, mint kultúrája. A 4,413 km-es szárazföldi határokkal, beleértve Burmát 271 km-re és Indiát 4,142 km-re, az ország zöld és víz kárpitja. 580 km-es partvonala a Bengáli-öbölre nyílik, lélegzetelállító kilátást és kaput kínálva a vízi bőséghez. A terep túlnyomórészt hordalékos síkság, a Gangesz-delta jóvoltából, így termékeny, de áradásra is hajlamos. A délkeleti régiók a dombos tájakkal megváltoztatják a tájat, élőhelyet biztosítva számtalan növény- és állatvilágnak.

Banglades éghajlata újabb összetettségi réteget ad ökológiai szerkezetéhez. A trópusi monszun éghajlat jellemzi, enyhe tél (októbertől márciusig), forró, párás nyár (márciustól júniusig) és meleg, esős monszun évszak (júniustól októberig), amely megfiatalítja a földet, de jelentős kihívásokat is jelent.

Természeti erőforrások és földhasználat

Banglades földjének gazdagsága nyilvánvaló természeti erőforrásaiban – többek között földgázban, szántóföldön, fában és szénben. Az ország terepének mintegy 70, 10% -át mezőgazdasági felhasználásra szánják, 11, 10% -át erdők borítják. Kis földrajzi lábnyoma ellenére Banglades megdöbbentő, 53 000 négyzetkilométeres öntözési lefedettséggel büszkélkedhet, megkönnyítve a kiterjedt mezőgazdasági termelést, amely gazdaságának gerincét képezi.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusától Banglades lakossága becslések szerint 162 650 853. A Bangla hivatalos nyelvével a bangladesi identitás virágzik az emberek melegsége, vendégszeretete és gazdag kulturális öröksége révén. Az urbanizáció gyorsan megváltoztatja az ország demográfiai tájképét, a lakosság mintegy 38, 20% -a városi területeken él. Dakka a lüktető főváros önmagában több mint 21 millió léleknek ad otthont, így nemcsak politikai és kulturális központ, hanem a nemzet szívverése is.

Mezőgazdaság és ipar

Banglades agrárszektora bizonyítja az ország találékonyságát és kemény munkáját. Az áruk széles skáláját, például rizst, jutát, teát, búzát, cukornádat és dohányt előállító termékeny föld fenntartja mind a gazdaságot, mind a lakosságot. Az ipari fronton Banglades rést faragott a globális piacon, különösen ruházati iparával, amely a juta-, pamut-, bőr- és textilipar mellett áll, mint az ország GDP-jének jelentős hozzájárulója.

Ezenkívül az ország exportportfóliója kötöttárut, mezőgazdasági termékeket, fagyasztott élelmiszereket, jutaárukat és bőrt tartalmaz, fő exportpartnerei Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Az importot a gyapot, a gépek, a vegyi anyagok és az élelmiszerek uralják, elsősorban Kínából, Indiából és Szingapúrból.

Kihívások és lehetőségek

Gazdasági lépései ellenére Banglades jelentős kihívásokkal néz szembe. A villamosítás továbbra is kritikus kérdés, mivel a lakosság jelentős része nem fér hozzá a villamos energiához. Ezenkívül az ország alacsony tengerszint feletti magassága és az éghajlatváltozásra való hajlama folyamatos fenyegetést jelent az ország fejlődésére és fenntarthatóságára nézve.

Mindazonáltal Banglades továbbra is figyelemre méltó rugalmasságot és alkalmazkodóképességet mutat. Stratégiai elhelyezkedése, mint híd Dél- és Délkelet-Ázsia között, fiatal, dinamikus munkaerővel kombinálva, jelentős növekedési és fejlődési lehetőségeket kínál az elkövetkező években.

Következtetés

Banglades gazdag történelmével, élénk kultúrájával és fékezhetetlen szellemével a kitartás jelzőfénye a csapásokkal szemben. Miközben navigál a fejlődés és a modernizáció összetettségében, továbbra is olyan nemzet marad, amely népének erejében és földjének termékenységében gyökerezik. Banglades jövője fényesen ragyog, növekedéssel, innovációval és egyre mélyülő közösségi érzéssel teli utazást ígér.

Országadatok

Országkód BG
Régió South Asia
Felület 148460 négyzetkilométer
Földfelület 130170 négyzetkilométer
Vízfelszín 18290 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 70.10%
Erdőfelszín 11.10%
Legalacsonyabb magassági pont Indian Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont Keokradong 1,230 m
GDP/fő $4,200 (2017 est.)