Bepillantás Azerbajdzsánba: a természeti szépség, az erőforrások és a kulturális gazdagság keveréke

Bevezetés Azerbajdzsánba

Kelet-Európa és Nyugat-Ázsia kereszteződésénél található Azerbajdzsán egyedülálló helyzetben lévő ország; földrajzilag és kulturálisan. A Kaszpi-tengeren fekszik, Iránnal, Oroszországgal, Örményországgal, Grúziával határos, és apró határa van Törökországgal. A nemzet tájképét az északi Kaukázus hegységének kontrasztja és a tengerszint alatti kiterjedt síkságok jellemzik. Ez a földrajzi sokféleség alakítja az éghajlatot, túlnyomórészt szárazzá és félszárazdá téve azt.

Földrajzi sokféleség és éghajlat

Azerbajdzsán terepe a természeti elemek lenyűgöző keveréke. Az ország felszíne 86 600 négyzetkilométer, amely nagyrészt szárazföldből (82 629 négyzetkilométer) és a víztestek egy részéből (3 971 négyzetkilométer) áll. A figyelemre méltó Kur-Araz Ovaligi (Kura-Araks-alföld), amelynek nagy része a tengerszint alatt van, kiemelkedik a fenséges Nagy Kaukázus hegység mellett. Baku, a főváros, az Abseron-félszigeten fekszik, a Kaszpi-tengerbe nyúlik, kiemelve elhelyezkedésének stratégiai fontosságát és szépségét. A szárazabb vége felé hajló éghajlattal az ország félszáraz sztyeppe állapotot tapasztal, amely kihívást jelentő, mégis élénk környezetet teremt lakói számára.

Természeti erőforrások és mezőgazdaság

Azerbajdzsán természeti erőforrásokban gazdag, ami jelentősen alátámasztja gazdaságát. A kőolaj és a földgáz, valamint a vasérc, a színesfémek és a bauxit bősége kulcsszerepet játszik gazdasági szerkezetében. A földterület 57, 60% -át lefedő mezőgazdasági ágazat gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, és különösen a gyapot és a dohány termesztésével virágzik. Eközben az erdőterületek jelenléte 11, 30% -kal növeli az ország ökológiai sokféleségét. A természeti gazdagságnak ez a keveréke számos iparágat támogat, a kőolajtermékektől és az acéltól a textiliparig, fellendítve mind a belföldi növekedést, mind az exportot.

Gazdasági környezet

Azerbajdzsán gazdasága erősen az olaj és a gáz felé hajlik, amelyek exporttermékeinek nagyjából 90% -át teszik ki. Az ország kulcsfontosságú láncszemként szolgál az Európába és azon túlra irányuló energiaellátási láncban, Olaszország és Törökország pedig jelentős exportpartnerek. Ez azonban nem csak a szénhidrogénekről szól; Azerbajdzsán fokozatosan diverzifikálja gazdasági bázisát, beleértve a mezőgazdaságot és a feldolgozóipart, hogy előkészítse az utat a fenntartható fejlődés előtt. Az egy főre jutó GDP 2017-ben 17 500 dollárra becsülhető, a nemzet az emberek életszínvonalának növelése felé halad.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusában Azerbajdzsán lakossága becslések szerint 10 205 810 volt, ami mérsékelt demográfiai skálát mutat. Az urbanizációs ráta eléri az 56, 40% -ot, Baku pedig a városi lakosság nagy részét tartalmazza. Csak a főváros mintegy 2.341 millió lakossal büszkélkedhet, ami az ország politikai és kulturális központjaként nyilvánul meg. A népsűrűség Baku körül tetőzik, és könnyebben oszlik el az egész országban, ami a települések kiegyensúlyozott eloszlását mutatja Azerbajdzsán változatos tájai között.

Kultúra és nyelvek

Azerbajdzsán kulturális szövetét a történelem és a hagyományok gazdag szálai szövik. Az azeri, más néven azeri, a hivatalos nyelv, amely a nemzeti identitás kulcsfontosságú részét képezi. Az ország stratégiai elhelyezkedése a perzsától az oroszig és az oszmánig terjedő hatások szövetével töltötte fel, megkülönböztető kulturális összeolvadást hozva létre. A vendégszeretetéről ismert azerbajdzsáni nép a zene, a tánc és a konyha segítségével ünnepli örökségét, hívogató bepillantást nyújtva életmódjukba.

Következtetés

Azerbajdzsán kontrasztos tájaival, értékes természeti erőforrásaival és élénk kultúrájával olyan ország, amely sokkal többet kínál, mint amilyennek látszik. Az olajtól és gáztól való gazdasági függését ellensúlyozzák a diverzifikációra irányuló erőfeszítések, amelyek célja a fenntartható és virágzó jövő. Mivel Azerbajdzsán továbbra is a globális színtéren halad, a modernitás és a hagyományok keveréke, valamint stratégiai geopolitikai helyzete jelentős szereplővé teszi a régióban. A Tűz Földje, ahogy szeretettel nevezik, továbbra is a rugalmasság, a szépség és a kultúrák összefolyásának bizonyítéka, fényes jövőt ígérve.

Országadatok

Országkód AJ
Régió Middle East
Felület 86600 négyzetkilométer
Földfelület 82629 négyzetkilométer
Vízfelszín 3971 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 57.60%
Erdőfelszín 11.30%
Legalacsonyabb magassági pont Caspian Sea -28 m
Legmagasabb magassági pont Bazarduzu Dagi 4,466 m
GDP/fő $17,500 (2017 est.)