Örményország felfedezése: kontinensek és kultúrák kereszteződése

Örményország, Délnyugat-Ázsia tengerparttal nem rendelkező országa, Európa és Ázsia kereszteződésénél találja magát. Egyedülálló földrajzi elhelyezkedése, amely nyugaton Törökország és keleten Azerbajdzsán között helyezkedik el, lehetővé teszi, hogy Örményországot mind Európa, mind a Közel-Kelet részének tekintsék, attól függően, hogy milyen geopolitikai lencsén keresztül nézzük. Ez a nemzet, amelynek területe 29 743 négyzetkilométer, ebből 28 203 négyzetkilométer szárazföld és 1 540 négyzetkilométer víz, megosztja határait Azerbajdzsánnal, Grúziával, Iránnal és Törökországgal, összesen 1 570 km szárazföldi határokkal.

Földrajz és éghajlat

Az örmény tájat a hegyvidéki kontinentális éghajlat uralja, amelyet forró nyarak és hideg tél jellemez. A terep többnyire az örmény felföldből áll, különféle hegyekkel, kis erdőterületekkel és gyors folyású folyókkal. Az Aras folyó völgyében található termékeny talaj kiegészíti az ország hegyvidéki terepét, kiváló feltételeket biztosítva a mezőgazdaság számára. Örményország tengerszint feletti magassága jelentősen változik, a legalacsonyabb pont a Debed folyónál (400 m), a legmagasabb pedig az Aragats Lerrnagagatnál (4090 m).

Természeti erőforrások és földhasználat

Mérete ellenére Örményország természeti erőforrásai között kis arany-, réz-, molibdén-, cink- és bauxitbetétekkel büszkélkedhet. Az ország mezőgazdasági területe területének 59, 70% -át teszi ki, míg az erdők 9, 10% -ot fednek le. 2012-es becslések szerint 2,740 négyzetkilométernyi földet öntöztek, támogatva a különböző növények termesztését és az állattenyésztést.

Népesség és urbanizáció

2020. júliusi becslések szerint Örményország lakossága körülbelül 3 021 324 fő, jelentős koncentrációban az ország északi felében. Jereván, a főváros, Örményország szíve, több mint ötször annyi lakosnak ad otthont, mint Gyumri, a második legnagyobb város. A 2020-as 63,30% -os városi népességgel Örményország egyre inkább urbanizálódik, tükrözve a városi élet globális tendenciáját.

Demográfia és társadalom

Örményország népét örményeknek nevezik, és a hivatalos nyelv az örmény. Örményország fő városi területe fővárosa, Jereván, amelynek becsült lakossága 2020-ban 1,086 millió volt. A népesség eloszlása a városi élet előnyben részesítését jelzi, különösen Jerevánban és környékén.

Gazdaság és ipar

Örményország gazdasága változatos, többek között olyan ágazatokat foglal magában, mint a pálinkagyártás, a bányászat, a gyémántfeldolgozás és az élelmiszer-feldolgozás. A mezőgazdasági ágazat továbbra is létfontosságú, gyümölcsöt, zöldséget és állatállományt termel. Örményország exportpartnerei közé tartozik Oroszország, Bulgária, Svájc és Németország, a legfontosabb export a réz, a nyersvas, a színesfémek és az élelmiszerek. A nemzet elsősorban Oroszországból, Kínából és Törökországból importál, a földgázra, a kőolajra, a dohánytermékekre és az élelmiszerekre összpontosítva.

Kereskedelem és infrastruktúra

Ami az infrastruktúrát illeti, Örményország 2016-tól 100% -os villamosítási aránnyal büszkélkedhet, ami jelentős előrelépéseket tükröz a villamos energiához való hozzáférés biztosításában minden lakos számára. Az egy főre jutó GDP 2017-ben 9 500 dollár volt, jelezve az országon belüli gazdasági kihívásokat és növekedési potenciált.

Kultúra és örökség

Örményország gazdag kulturális öröksége bizonyítja történelmi jelentőségét és földrajzi elhelyezkedését. A különböző civilizációk metszéspontjában elhelyezkedő Örményország egyedülálló identitást fejlesztett ki, amely ötvözi az európai és a közel-keleti hatásokat. Ez, festői tájaival és történelmi műemlékeivel kombinálva Örményországot lenyűgöző országgá teszi, amelyet érdemes felfedezni.

Összefoglalva, Örményország mély történelmi gyökerekkel és összetett identitással rendelkező ország, amelyet földrajzi helyzete, változatos tája és élénk kultúrája alakít. Kis mérete ellenére Örményország jelentős természeti erőforrásokkal, stratégiai elhelyezkedéssel és gazdag kulturális örökséggel büszkélkedhet, amely továbbra is megragadja az emberek képzeletét szerte a világon.

Országadatok

Országkód AM
Régió Middle East
Felület 29743 négyzetkilométer
Földfelület 28203 négyzetkilométer
Vízfelszín 1540 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 59.70%
Erdőfelszín 9.10%
Legalacsonyabb magassági pont Debed River 400 m
Legmagasabb magassági pont Aragats Lerrnagagat’ 4,090 m
GDP/fő $9,500 (2017 est.)