Argentína felfedezése: a sokszínűség és gazdagság földje

Földrajzi csodák és éghajlat

Argentína, amely Dél-Amerika déli részén helyezkedik el, és az Atlanti-óceán déli részén határos, hatalmas földrajzi sokféleségű ország. A teljes területe körülbelül 2 780 400 négyzetkilométer, a földterület mintegy 2 736 690 négyzetkilométer, a víztestek pedig 43 710 négyzetkilométert tesznek ki, ez Dél-Amerika második legnagyobb országa. Argentína öt országgal – Bolíviával, Brazíliával, Chilével, Paraguayjal és Uruguayjal – osztja meg határait, összesen 11 968 km-es szárazföldi határral, és 4 989 km-es partvonallal rendelkezik.

Az ország éghajlata túlnyomórészt a területek többségében mérsékelt, délkeleten száraz és délnyugati szubantarktisz között mozog. Ez az éghajlati változás változatos ökoszisztémákat támogat a terepen, amely bemutatja a Pampák gazdag síkságait az északi felén, Patagónia sík és dombos fennsíkját délen, valamint a zord Andokat a nyugati határ mentén. A tengerszint feletti magasságok jelentősen eltérnek a Laguna del Carbon legalacsonyabb pontjától (-105 m) a tornyos Cerro Aconcagua-ig (6.962 m), Dél-Amerika legmagasabb csúcsáig.

Természeti erőforrások és földhasználat

Argentína termékeny földjei, különösen a pampák, központi szerepet játszanak mezőgazdasági bátorságában, jelentősen hozzájárulva a gazdasághoz. A nemzet olyan természeti erőforrásokkal rendelkezik, mint az ólom, cink, ón, réz, vasérc, mangán, kőolaj, urán, és különösen az ország területének 53, 90% -át kitevő szántóföld. Az erdőterületek 10,70% -ot tesznek ki, ami tükrözi a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló erőfeszítéseket. 2012-től becslések szerint 23 600 négyzetkilométernyi területet öntöztek, ami az ország mezőgazdasági fejlődését mutatja.

Társadalom és gazdaság

A 2020 júliusában 45 479 118 főre becsült népességgel Argentína élénk képet mutat az urbanizációról, ahol lakosságának körülbelül 92,10% -a városi területeken él. Buenos Aires, a főváros, egyedül több mint 15 millió lakosnak ad otthont, ami illusztrálja a lakosok jelentős koncentrációját a városi központokban. Ez az eloszlás hatással van a társadalmi és gazdasági szerkezetre, kiemelve az északi és középső régiók sűrű népességének zsebeit, míg Patagónia hatalmas kiterjedése továbbra is kevésbé lakott.

Az argentin gazdaság sokoldalú, olyan mezőgazdasági termékek keverékével, mint a napraforgómag, a szójabab, a szőlő, a kukorica és az állatállomány, valamint az olyan iparágak, mint az élelmiszer-feldolgozás, a textilipar, az autóipar, a petrolkémia és az acélgyártás. A nemzet exportpartnerei közé tartozik Brazília, az Egyesült Államok, Kína és Chile, az elsődleges export a szójabab, a kőolaj, a járművek és a búza. Az importpartnerek közé tartozik Brazília, Kína és az Egyesült Államok, ahol a gépek, a gépjárművek és a szerves vegyi anyagok jelentős importot jelentenek. Az egy főre jutó GDP 2017-ben 20 900 dollár volt, ami robusztus, mégis növekvő gazdaságot jelez.

Mezőgazdasági és ipari hozzájárulások

Argentína agrárszektora jelentősen hozzájárul mind a hazai, mind a globális piacokhoz, különösen olyan termékekkel, mint a napraforgómag, a citrom és a szójabab. Az iparágak fejlődése, az élelmiszer-feldolgozástól az autóiparig, hangsúlyozza a diverzifikált gazdasági bázist, felkészítve Argentínát a stabil gazdasági jövőre.

Kereskedelem és infrastruktúra

A Brazíliával, az Egyesült Államokkal és Kínával fennálló kereskedelmi kapcsolatok döntő szerepet játszanak Argentína gazdasági dinamikájában, és mindent befolyásolnak az ipari szektor növekedésétől a piaci fogyasztói trendekig. A lakosság teljes villamosítása 2016-ig bizonyítja Argentína elkötelezettségét az infrastruktúra fejlesztése és korszerűsítése, a jobb életszínvonal elősegítése és a gazdasági tevékenységek támogatása iránt.

Kultúrtáj és jövőbeli kilátások

Argentína gazdag kulturális öröksége, amelyet sokszínű népessége és történelmi hatásai vezérelnek, élénk nemzetté teszi. A spanyol, mint hivatalos nyelv, a többség beszél, magában foglalva az őslakos és bevándorló kultúrákkal összefonódó gyarmati örökséget. Az urbanizációs trend, különösen Buenos Airesben, bemutatja a modern élet felé történő dinamikus elmozdulást, miközben megtartja a hagyományos értékeket.

A változatos táj, a bőséges természeti erőforrások és a törekvő gazdaság Argentínát a fenntartható fejlődés útjára állította. A városi növekedés és a környezetvédelem közötti egyensúly megteremtése és gazdag mezőgazdasági területeinek optimalizálása, miközben iparilag fejlődik, létfontosságú lépések Argentína jövőbeli jóléte szempontjából. A természeti szépség, a kulturális gazdagság és a gazdasági potenciál keverékével Argentína Dél-Amerika sokszínűségének és gazdagságának jelzőfénye.

Országadatok

Országkód AR
Régió South America
Felület 2780400 négyzetkilométer
Földfelület 2736690 négyzetkilométer
Vízfelszín 43710 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 53.90%
Erdőfelszín 10.70%
Legalacsonyabb magassági pont Laguna del Carbon (located between Puerto San Julian and Comandante Luis Piedra Buena in the province of Santa Cruz) -105 m
Legmagasabb magassági pont Cerro Aconcagua (located in the northwestern corner of the province of Mendoza; highest point in South America) 6,962 m
GDP/fő $20,900 (2017 est.)