Kambodzsa felfedezése: gyöngyszem Délkelet-Ázsiában

A Délkelet-Ázsia szívében fekvő Kambodzsa a lenyűgöző kontrasztok országa, ahol ősi romok suttognak történeteket a dicsőséges múltról és a vibráló városokról a jövő ígéretével. Nyugaton Thaiföld, északon Laosz, keleten Vietnam és délen a Thai-öböl határolja, Kambodzsa stratégiai elhelyezkedéssel büszkélkedhet, amely évszázadok óta befolyásolja történelmét és kultúráját.

Földrajz és éghajlat

A Kambodzsai Királyság teljes területe 181 035 négyzetkilométer, 176 515 négyzetkilométer földterülettel és 4 520 négyzetkilométer vízzel, gazdag topográfiai sokféleségét körülhatárolással. 2,530 km-es szárazföldi határok veszik körül, amelyek érintik Laoszt, Thaiföldet és Vietnamot. A kambodzsai tengerpart, egy festői 443 km-es szakasz a Thai-öböl mentén, kiegészíti a nemzet túlnyomórészt sík terepét, amelyet délnyugati és északi hegyek tarkítanak.

A trópusi éghajlattal büszkélkedő Kambodzsa májustól novemberig monszunszezont, decembertől áprilisig száraz évszakot tapasztal. Ez az éghajlat minimális szezonális hőmérséklet-ingadozást foglal magában, de jelentősen befolyásolja a kambodzsaiak mezőgazdasági és mindennapi életét.

Topográfia

Kambodzsa földrajzának középpontjában a változatos terep áll – a buja, alacsonyan fekvő síkságoktól a délnyugati és északi zord hegyekig. Ezek a tájak nemcsak lélegzetelállító kilátást kínálnak, hanem otthont adnak a Phnum Aoralnak, az ország legmagasabb magassági pontjának 1,810 m-en, a Thai-öböl mellett, amely a tengerszint legalacsonyabb pontja.

Természeti erőforrások és gazdaság

Kambodzsa bőséges természeti erőforrásokkal rendelkezik, beleértve az olajat és a gázt, a fát, a drágaköveket, a vasércet, a mangánt és a foszfátokat, valamint jelentős vízenergia-potenciált és termékeny szántóföldeket. A mezőgazdaságra szánt földterület 32, 10% -ával és 56, 50% -át erdők borítják, Kambodzsa gazdasága hagyományosan a gazdálkodástól függ, a rizs, a gumi, a kukorica, a zöldség, a kesudió, a manióka és a selyem elsődleges mezőgazdasági termékként szerepel.

Az ország az évek során diverzifikálta gazdasági tevékenységét, és növekedést tapasztalt a turizmus, a ruházat, az építőipar, a rizsőrlés, a halászat, a fatermékek, a gumi, a cement, a drágakőbányászat és a textíliák terén. A kereskedelem döntő szerepet játszik, a főbb exportpartnerekkel, köztük az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal, Németországgal, Japánnal, Kínával, Kanadával, Spanyolországgal és Belgiummal, olyan termékekre összpontosítva, mint a ruházat, a fa, a gumi és a rizs.

Demográfia és urbanizáció

2020 júliusában Kambodzsa becsült lakossága 16 926 984 fő volt, túlnyomórészt kambodzsai vagy khmer néven ismert. A hivatalos nyelv a khmer, amelyet az ország hatalmas területein beszélnek a nyüzsgő városi területektől a nyugodt vidékig. Annak ellenére, hogy sűrűn lakott a Phnom Penh körüli régiókban, valamint a Tonle Sap és a Mekong folyók mentén, Kambodzsa városi lakossága mindössze 24, 20%, ami nagyrészt vidéki demográfiai szövetet mutat.

Phnom Penh, a főváros, a legnagyobb városi terület, mintegy 2, 078 millió lakossal, amely magában foglalja Kambodzsa dinamizmusát és kulturális gazdagságát.

Modern kihívások és haladás

A kambodzsai gazdaság rugalmasságot és növekedést mutatott, az egy főre jutó GDP 2017-ben 4000 dollár volt, amelyet a turizmustól a mezőgazdaságig terjedő különböző iparágak hajtottak. Mindazonáltal továbbra is vannak olyan kihívások, mint a villamosítás, mivel 2017-ben a lakosság kis százaléka még mindig áram nélkül maradt, ami rávilágít a folyamatban lévő fejlesztési kérdésekre.

Ezenkívül Kambodzsa továbbra is az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás és a fenntartható gyakorlatok fejlesztésére összpontosít, hogy javítsa polgárai életminőségét, miközben megőrzi gazdag természeti erőforrásait és kulturális örökségét.

Következtetés

Kambodzsa lenyűgöző tájaival, gazdag történelmével és élénk kultúrájával népének szelleméről és rugalmasságáról tanúskodik. A modernizáció és a fejlődés útján haladva Kambodzsa továbbra is létfontosságú ország Délkelet-Ázsiában, amely tanulságokat kínál a megőrzésben, a növekedésben és a közösség tartós erejében.

Országadatok

Országkód CB
Régió East Asia/Southeast Asia
Felület 181035 négyzetkilométer
Földfelület 176515 négyzetkilométer
Vízfelszín 4520 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 32.10%
Erdőfelszín 56.50%
Legalacsonyabb magassági pont Gulf of Thailand 0 m
Legmagasabb magassági pont Phnum Aoral 1,810 m
GDP/fő $4,000 (2017 est.)