Kuba felfedezése: a Karib-tenger ékköve

Bevezetés

A Karib-tenger és az Atlanti-óceán északi részének kristálytiszta vizében, a floridai Key Westtől mindössze 150 kilométerre délre fekszik Kuba élénk szigetországa. Gazdag kultúrájával, viharos történelmével és lenyűgöző természeti szépségével Kuba az élmények egyedülálló keverékét kínálja mindazok számára, akik partjaira lépnek.

Földrajzi áttekintés

Kuba földrajza ugyanolyan változatos, mint kultúrája. A 110 860 négyzetkilométeren átívelő, 109 820 négyzetkilométernyi földterülettel és 1 040 négyzetkilométernyi vízzel számos tájjal büszkélkedhet. A többnyire sík síkságoktól a lankás síkságokig, a zord domboktól a fenséges délkeleti hegyekig Kuba terepe bizonyítja természeti szépségét. A partvonal több mint 3,735 kilométerre húzódik, lélegzetelállító strandokat és rengeteg tengeri életet kínálva. Kuba legmagasabb pontja, a Pico Turquino eléri az 1,974 méteres tengerszint feletti magasságot, lenyűgöző kilátást nyújtva azoknak, akik a csúcsára merészkednek.

Éghajlat és természeti erőforrások

A passzátszelek által mérsékelt, trópusi éghajlatot élvező Kubában novembertől áprilisig száraz évszak, májustól októberig esős évszak van. Ez az éghajlat számos természeti erőforrást támogat, beleértve a kobaltot, a nikkelt, a vasércet, a krómot, a rézet és így tovább. A földterület 60,30% -át mezőgazdaságnak és 27,30% -át erdőknek szentelték, Kuba természeti gazdagsága túlmutat ásványi készletein, támogatva a különféle mezőgazdasági termékeket és az erős erdészeti ágazatot.

Demográfia és kultúra

2020 júliusában Kuba népességét 11 059 062-re becsülték. A melegségükről és vendégszeretetükről ismert kubai nép lakosságának nagy része városi területeken él, körülbelül 77, 20%, Havanna fővárosa a legnépesebb. A spanyol a hivatalos nyelv, amely tükrözi az ország gazdag történelmi kapcsolatait Spanyolországgal. A népesség eloszlása viszonylag egyenletes, jelentős klaszterekkel a nagyobb városokban.

A gazdaság: áttekintés

Kuba gazdasága figyelemre méltó, hogy többek között olyan iparágakra összpontosít, mint a kőolaj, a nikkel, a kobalt, a gyógyszeripar és a dohány. A mezőgazdasági termelés továbbra is a gazdaság alapvető eleme, beleértve a cukrot, a dohányt, a citrusféléket és a kávét. Az ország változatos ipari szektort fejlesztett ki, amely az építőipartól és az acéltól a cementig és a mezőgazdasági gépekig terjed. Emellett Kuba stratégiai elhelyezkedése miatt létfontosságú szereplő a nemzetközi kereskedelemben, világszerte export- és importpartnerek keverékével büszkélkedhet.

Társadalom és infrastruktúra

A kubai kormány jelentős lépéseket tett az infrastruktúra terén, és 2016-ra 100% -os villamosítási arányt ért el. Ezt a fejlődést tükrözi az egy főre jutó GDP folyamatos növekedése, amelyet 2016-ban 12 300 dollárra becsültek. Az urbanizáció is jelentős növekedést mutatott, a nagyobb városi területek, mint például Havanna, növekedést és fejlődést tapasztalnak, ami egy fejlődő városi táj felé mutat.

Következtetés

Kuba a rugalmasság és az élénkség bizonyítéka. Lenyűgöző földrajzától és trópusi éghajlatától sokszínű gazdaságáig és dinamikus társadalmi struktúráiig Kuba több, mint egy turisztikai célpont; Ez egy gazdag kulturális örökséggel és ígéretes jövővel rendelkező ország. Miközben továbbra is navigál a 21. század bonyolultságában, Kuba megőrzi vonzerejét, és partjaihoz vonzza az utazókat és a tudósokat egyaránt.

Országadatok

Országkód CU
Régió Central America
Felület 110860 négyzetkilométer
Földfelület 109820 négyzetkilométer
Vízfelszín 1040 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 60.30%
Erdőfelszín 27.30%
Legalacsonyabb magassági pont Caribbean Sea 0 m
Legmagasabb magassági pont Pico Turquino 1,974 m
GDP/fő $12,300 (2016 est.)