A Zöld-foki-szigetek felfedezése: Afrika sokszínűség és vitalitás szigetvilága

Bevezetés a Zöld-foki-szigetekbe

Az Atlanti-óceán északi részén, Szenegáltól nyugatra fekszik a Zöld-foki-szigetek varázslatos szigetcsoportja. Ez a nyugat-afrikai ország, amely egy 4,033 négyzetkilométeres teljes területű szigetcsoportot foglal magában, robusztus, vulkanikus tájakkal és 965 kilométeres partvonallal büszkélkedhet. Az édesvízi erőforrások hiánya ellenére, nulla négyzetkilométernyi területvízzel, a Zöld-foki-szigetek a meredek, sziklás terep és a mérsékelt éghajlat hipnotikus keverékét kínálja, amely formálta népének életét és kultúráját.

Földrajz és éghajlat

A Zöld-foki-szigetek földrajzi elhelyezkedését meredek, robusztus és vulkanikus jellemzői jellemzik. A szigetcsoport legmagasabb magassági pontja a Mt. Fogo, a Fogo-sziget vulkánja, amely 2,829 méteren tetőzik. Ezt a drámai tájat olyan éghajlat mérsékeli, amely a meleg és száraz nyaraktól a gyenge és szeszélyes csapadékig terjed. A szigetek természeti környezete jelentősen eltér, a keleti sós síkságoktól kezdve, amelyeket kiterjedt lerakódásaik miatt aknáznak ki, a termékenyebb déli szigetekig, amelyek nagyobb népességet tartanak fenn.

Természeti erőforrások és földhasználat

A természeti erőforrások tekintetében a Zöld-foki-szigetek sóval, bazaltkővel, mészkővel, kaolinnal, halakkal, agyaggal és gipszel rendelkezik. A földterület 18, 60% -át hasznosító mezőgazdasági ágazat banánt, kukoricát, babot, édesburgonyát, cukornádat, kávét, földimogyorót és halat termel. Nevezetesen, az ország erdőterülete a terület 21% -át fedi le, míg az öntözött területet 2012-ben 35 négyzetkilométerre becsülték. Az olyan kihívások ellenére, mint a talaj termékenységének romlása és a növényzet károsodása a mezőgazdaság és az állatállomány legeltetése miatt, ezek a szigetek a mezőgazdasági termékek széles skáláját tartják fenn.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusában a Zöld-foki-szigetek körülbelül 583 255 embernek adott otthont. Ennek a népességnek az eloszlása a kilenc lakott szigeten változó, amelyet nagymértékben befolyásolnak a szigetek éghajlati és környezeti feltételei. Praia, a Sao Tiago-szigeten található főváros a nemzet lakosainak mintegy felét fogadja, élénk tevékenységi és kulturális központként szolgálva. Egy másik jelentős városi terület Mindelo Sao Vicente északi szigetén. Összességében a városi lakosság 2020-ban a teljes népesség 66,70% -át tette ki, ami rávilágít az urbanizáció tendenciájára.

Nyelv, kultúra és gazdaság

A Zöld-foki-szigetek hivatalos nyelve a portugál, tükrözve gyarmati történelmét és kulturális kapcsolatait Portugáliával. A zöld-foki-szigeteki gazdaság különböző ágazatokban diverzifikált, beleértve az élelmiszereket és italokat, a halfeldolgozást, a cipő- és ruhagyártást, a sóbányászatot és a hajójavítást. A mezőgazdasági termékek a vidéki gazdaság gerincét képezik, míg a nemzetipar mind a helyi igényeket, mind az exportigényeket kielégíti. Nevezetesen, Spanyolország és Portugália elsődleges kereskedelmi partnerként jelenik meg, kiemelve a szigetek integrációját a globális gazdaságba.

Infrastruktúra és fejlesztés

A fejlődés az elmúlt években lenyűgöző volt, a villamosítási arány 2016-ra elérte a teljes népesség 92,6% -át. Az egy főre jutó GDP 2017-ben 7000 dollár volt, ami fokozatos gazdasági növekedést jelez. A közlekedési berendezések, üzemanyagok és ipari termékek infrastrukturális fejlesztései nagyrészt importból származnak, Portugália, Spanyolország, Hollandia és Kína kulcsfontosságú importpartnerek. Ezzel szemben a Zöld-foki-szigetek exportja elsősorban üzemanyagból (újrakivitel), cipőkből, ruházatból, halból és bőrből áll, bemutatva gazdasági tevékenységeinek sokféleségét és potenciálját.

Következtetés

A Zöld-foki-szigetek figyelemre méltó sokszínűséggel, rugalmassággal és szépséggel rendelkező ország. A vulkanikus csúcsoktól az élénk városi központokig, mint Praia és Mindelo, a szigetek az emberek tartós szellemének bizonyítékai. Annak ellenére, hogy földrajzi és környezeti kihívásokkal szembesül, a nemzet stratégiai gazdasági tevékenységek, kulturális gazdagság és fenntartható fejlődési erőfeszítések révén rést faragott magának a globális színtéren. Ahogy a világ közelebbről megvizsgálja Afrika lehetőségeit, a Zöld-foki-szigetek fényesen ragyog, mint a haladás és a sokszínűség jelzőfénye.

Országadatok

Országkód CV
Régió Africa
Felület 4033 négyzetkilométer
Földfelület 4033 négyzetkilométer
Vízfelszín 0 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 18.60%
Erdőfelszín 21.00%
Legalacsonyabb magassági pont n/a
Legmagasabb magassági pont Mt. Fogo (a volcano on Fogo Island) 2,829 m
GDP/fő $7,000 (2017 est.)