Elefántcsontpart felfedezése: egy ékszer Nyugat-Afrikában

Földrajz és éghajlat

Nyugat-Afrikában fészkel, és az Atlanti-óceán északi része határos Ghána és Libéria között, Elefántcsontpart területe 322 463 négyzetkilométer. Ez a sokszínű ország 318 003 négyzetkilométernyi földterülettel és 4 460 négyzetkilométer vízzel büszkélkedhet, szárazföldi határai 3 458 km-re terjednek ki Burkina Faso, Ghána, Guinea, Libéria és Mali révén. Az Atlanti-óceán északi részén húzódó 515 km-es partvonala trópusi éghajlatot mutat a tengerparton, és átmenetet mutat a távoli északi félszáraz viszonyokhoz. Elefántcsontparton három különböző évszak van: egy meleg és száraz évszak novembertől márciusig, majd egy forró és száraz időszak márciustól májusig, valamint egy forró és nedves évszak júniustól októberig. A terepet többnyire sík vagy hullámzó síkságok jellemzik, északnyugaton látványos megjelenést mutatnak a hegyek. A természeti csodák közé tartozik a Monts Nimba, amely csúcsán eléri az 1.752 métert, és a nemzet legmagasabb magassági pontját jelöli.

Természeti erőforrások és földhasználat

Elefántcsontpart rengeteg természeti erőforrással rendelkezik, beleértve a kőolajat, földgázt, gyémántot, mangánt, vasércet, kobaltot, bauxitot, rezet, aranyat, nikkelt, tantált, szilícium-dioxid-homokot és agyagot. Figyelemre méltó, hogy a nemzet büszke a mezőgazdasági fejpénzére, különösen a kakaóbabra, a kávéra és a pálmaolajra, valamint az ígéretes vízenergia-képességekre. A mezőgazdasági ágazat az ország földterületének 64, 80% -án virágzik, míg az erdők 32, 70% -át fedik le, ami a mezőgazdaság és az erdészet jelentős területét tükrözi. Ezenkívül az ország erőfeszítéseket tett az öntözés terén, becslések szerint 2012-től 730 négyzetkilométernyi öntözött területtel, támogatva mezőgazdasági tevékenységét.

Népesség és urbanizáció

A 2020. júliusi becslés szerint Elefántcsontpart népessége 27 481 086 fő volt. Többségük az erdős déli területeken koncentrálódik, különösen a part menti városokban és azok környékén, ahol a gazdasági lehetőségek és az infrastruktúra fejlettebb. Az északi szavanna régiók továbbra is kevésbé lakottak, bár a közlekedési folyosók mentén bizonyos területeken nagyobb népsűrűségű települések találhatók. A városi lakosság a teljes népesség 51, 70% -át teszi ki, ami jelentős elmozdulást jelez az urbanizáció felé, különösen a nagyobb városi területeken, mint például Yamoussoukro, a politikai főváros és Abidjan, az ország gazdasági központja és a kormány székhelye.

Nyelv és nemzeti identitás

Elefántcsontpart hivatalos nyelve a francia, tükrözve történelmi kapcsolatait egykori francia gyarmatként. Az elefántcsontpartiak gazdag kulturális örökséggel és nemzeti identitással rendelkeznek, amelyet az egész országban létező különböző etnikai összetételek és nyelvek formálnak.

Gazdaság és ipar

Elefántcsontpart gazdasága sokszínű, számos kulcsfontosságú iparágat foglal magában, mint például az élelmiszerek, italok, faipari termékek, olajfinomítás, aranybányászat, teherautó- és busz-összeszerelés, textilipar, műtrágya, építőanyagok és villamosenergia-termelés. A mezőgazdaság továbbra is a gazdaság sarokköve, elsődleges termékként kávé, kakaóbab, banán, pálmamag, kukorica, rizs, manióka, édesburgonya, cukor, pamut és gumi. A nemzet a kakaó vezető exportőre, bizonyítva a csokoládéipar globális szereplőjeként betöltött szerepét.

Az ország számos partnerrel folytat kereskedelmet, kakaót, kávét, fát, kőolajat, gyapotot, banánt, ananászot, pálmaolajat és halat exportál elsősorban Hollandiába, az Egyesült Államokba, Franciaországba, Belgiumba, Németországba, Burkina Fasóba, Indiába és Maliba. Az importpartnerek közé tartozik Nigéria, Franciaország, Kína és az Egyesült Államok, ahonnan Elefántcsontpart üzemanyagot, tőkeberendezéseket és élelmiszereket szerez be. A kihívások ellenére a villamosítási arány javult, 2017-ben még mindig 10 millió ember maradt áram nélkül. Az egy főre jutó GDP-t 2017-ben 3 900 dollárra becsülték, jelezve a gazdasági fejlődés és növekedés érdekében tett folyamatos erőfeszítéseket.

Következtetés

Elefántcsontpart az ellentétekről és lehetőségekről nyújt tanulmányt, a változatos földrajztól és éghajlattól kezdve a hagyományos mezőgazdaság és a virágzó iparágak keverékéig. Ahogy az ország továbbra is navigál a fejlődés felé vezető úton, ígéretes jövőt tart fenn, amelyet gazdag természeti erőforrásai, stratégiai földrajzi elhelyezkedése és népének dinamikus szelleme alakít. Azok számára, akik meg akarják érteni Nyugat-Afrika összetettségét és lehetőségeit, Elefántcsontpart érdekes és lenyűgöző narratívát kínál.

Országadatok

Országkód IV
Régió Africa
Felület 322463 négyzetkilométer
Földfelület 318003 négyzetkilométer
Vízfelszín 4460 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 64.80%
Erdőfelszín 32.70%
Legalacsonyabb magassági pont Gulf of Guinea 0 m
Legmagasabb magassági pont Monts Nimba 1,752 m
GDP/fő $3,900 (2017 est.)