Burundi felfedezése: Afrika szíve

Földrajz és éghajlat

Közép-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaságtól keletre és Tanzániától nyugatra fekvő Burundi területe 27 830 négyzetkilométer, így kompakt, mégis változatos ország. A tengerpart hiánya ellenére ez a tengerparttal nem rendelkező nemzet változatos dombokkal és hegyekkel büszkélkedhet, amely fokozatosan átalakul a keleti régió fennsíkjára, néhány síksággal együtt. A tengerszint feletti magasságok jelentősen eltérnek, a Tanganyika-tó legalacsonyabb pontjától (772 m) a legmagasabb csúcsig, Heha-ig, 2.670 méter tengerszint feletti magasságban.

Burundi éghajlata túlnyomórészt egyenlítői, mérsékelt hőmérséklet jellemzi, amely jellemzően 23 és 17 Celsius fok között mozog, amelyet az ország átlagos magassága körülbelül 1,700 méter befolyásol. Ez az éghajlati viszony két jellegzetes nedves és száraz évszakot biztosít egész évben, hozzájárulva a nemzet gazdag biológiai sokféleségéhez és mezőgazdasági termelékenységéhez.

Természeti erőforrások és földhasználat

Burundi jelentős természeti erőforrásokkal rendelkezik, beleértve a nikkelt, az uránt, a ritkaföldfém-oxidokat és a nemesfémeket, például az aranyat és a platinát, valamint az életképes mezőgazdasági földterületeket és a potenciális vízenergiát. A földet elsősorban mezőgazdaságra használják, 73,30% -át mezőgazdasági területként jelölték ki, és kis százalékát (6,60%) erdők borítják. 2012-től nagyjából 230 négyzetkilométernyi területet fejlesztettek ki öntözésre, javítva a különböző növények termesztését.

Mezőgazdaság és gazdaság

A mezőgazdaság továbbra is Burundi gazdaságának gerincét képezi, amely a lakosság jelentős részét érinti. A főbb mezőgazdasági termékek közé tartozik a kávé és a tea, amelyek szintén fő exportcikkek, valamint a gyapot, a kukorica, a bab, a cirok, a banán és a manióka. Az állattenyésztés a vidéki gazdaság másik kritikus eleme, amely marhahúst, tejet és bőrt biztosít.

A mezőgazdasági bőség ellenére Burundi iparágai viszonylag szerények, a fogyasztási cikkek, például a cukor, a szappan és a sör, valamint a cement és az élelmiszer-feldolgozás előállítására összpontosítanak. Az ország gazdasági kihívásait tükrözi az is, hogy 2017-től az egy főre jutó GDP mindössze 700 dollár volt, ami rávilágít a diverzifikált gazdasági fejlődés szükségességére.

Demográfia és urbanizáció

A becslések szerint 2020 júliusában 11 865 821 lakossal Burundi Afrika legsűrűbben lakott országai közé tartozik. A népesség eloszlása egyenetlen, jelentős klaszterekkel északon és a Tanganyika-tó nyugati partja mentén. A városi lakosság azonban továbbra is alacsony, 13, 70%, Gitega fővárosként és Bujumbura a fő városi központ és gazdasági központ.

Az ország hivatalos nyelvként ismeri el a kirundi, a francia és az angol nyelvet, tükrözve gyarmati történelmét és lakosságának változatos etnikai összetételét. Az oktatási rendszer és a kormányzati politikák ösztönzik a többnyelvűséget a nemzeti egység és a nemzetközi szerepvállalás előmozdítása érdekében.

Energia és infrastruktúra

Burundi infrastrukturális fejlesztése jelentős kihívásokkal néz szembe, mivel 2017-ben a lakosság jelentős része (körülbelül 10 millió) nem fér hozzá a villamos energiához. Ez mélyreható következményekkel jár a gazdasági fejlődésre, az egészségügyre és az életminőségre nézve. A villamosítási hálózat bővítésére és a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló erőfeszítések kulcsfontosságúak a fenntartható fejlődés szempontjából.

Nemzetközi kereskedelem és kapcsolatok

Burundi kereskedelmi kapcsolatai kulcsfontosságúak gazdasága szempontjából, kulcsfontosságú exportpartnerekkel, köztük a Kongói Demokratikus Köztársasággal, Svájccal, az Egyesült Arab Emírségekkel és Belgiummal. Az exportszektorban továbbra is a kávé és a tea dominál, ezt követi a cukor és a gyapot. Ezzel szemben az import nagyrészt tőkejavakból, kőolajtermékekből és élelmiszerekből áll, Indiával, Kínával és számos kelet-afrikai nemzettel az elsődleges források.

Következtetés

Összefoglalva, Burundi a természeti szépség, a mezőgazdasági gazdagság és a társadalmi-gazdasági kihívásokkal sújtott kiaknázatlan lehetőségek összetett kárpitját mutatja be. Stratégiai elhelyezkedése, bőséges természeti erőforrásai és mezőgazdasági képességei szilárd alapot biztosítanak a növekedéshez. Az infrastrukturális hiányosságok kezelése, a gazdasági diverzifikáció fokozása és az alapvető szolgáltatásokhoz, például a villamos energiához való hozzáférés javítása azonban kiemelkedő fontosságú Burundi fenntartható fejlődése és jóléte szempontjából.

Országadatok

Országkód BY
Régió Africa
Felület 27830 négyzetkilométer
Földfelület 25680 négyzetkilométer
Vízfelszín 2150 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 73.30%
Erdőfelszín 6.60%
Legalacsonyabb magassági pont Lake Tanganyika 772 m
Legmagasabb magassági pont Heha 2,670 m
GDP/fő $700 (2017 est.)