Szváziföld: Dél-Afrika ékköve

Földrajz és éghajlat

Dél-Afrikában, Mozambik és Dél-Afrika között fészkel, az Eswatini Királyság területe körülbelül 17 364 négyzetkilométer. Ez a tengerparttal nem rendelkező nemzet hegyekkel és dombokkal jellemezhető tereppel büszkélkedhet, mérsékelten lejtős síkságok mellett, így festői remekmű. A tengerpart hiánya ellenére Szváziföld lélegzetelállító tájaival kompenzál. Az ország éghajlata jelentősen változik, az alföldi trópusitól a magasabb régiók közel mérsékelt mértékéig, sokféle növény- és állatvilágnak ad otthont.

Természeti erőforrások és földhasználat

Szváziföld bőséges természeti erőforrásokkal van megáldva, beleértve az azbesztet, a szenet, az agyagot, a kassziterit, a vízenergiát és az erdőket. Nevezetesen, kis arany- és gyémántbetéteket, kőfejtő követ és talkumot is tartalmaz. A mezőgazdasági földterület a teljes földterület 68, 30% -át teszi ki, míg az erdők 31, 70% -ot fednek le, ami tükrözi a nemzet gazdag biológiai sokféleségét és mezőgazdasági potenciálját. A Nagy Usutu folyó és az Emlembe, az ország legalacsonyabb és legmagasabb magassági pontjai kiemelik a földrajzi sokféleséget, amely alátámasztja természeti szépségét és erőforrásait.

Népesség és társadalom

2020 júliusában Szváziföld lakosságát 1 104 479-re becsülték. Ennek a népességnek az eloszlása egyenetlen, elsősorban a völgyekben és síkságokban koncentrálódik a hegyvidéki terep miatt. Az urbanizáció viszonylag alacsony, a lakosságnak csak mintegy 24, 20% -a él városi területeken, beleértve Mbabane-t, a fővárost, amely körülbelül 68 000 lakosnak ad otthont. Az ország hivatalos nyelvei az angol és a siSwati, tükrözve gyarmati történelmét és kulturális örökségét. Szváziföld népét liSwati (egyes szám) vagy emaSwati (többes szám) néven ismerik, bár a Swazi kifejezést továbbra is széles körben használják az angolul beszélők körében.

Gazdaság

Szváziföld gazdasága változatos, a mezőgazdaság jelentős szerepet játszik az olyan iparágak mellett, mint az üdítőital-koncentrátumok gyártása, a szénbányászat, az erdészet, a cukorfeldolgozás, a textilipar és a ruházat. A cukornád, a kukorica, a gyapot, a citrusfélék, az ananász, a szarvasmarha és a kecske az elsődleges mezőgazdasági termékek közé tartoznak, támogatva mind a helyi fogyasztást, mind az exportot.

Kereskedelem és ipar

Kereskedelmi fronton Eswatini szilárd kapcsolatot tart fenn Dél-Afrikával, elsődleges export- és importpartnerével, bemutatva a két ország közötti összefonódó gazdasági dinamikát. 2017-ben Dél-Afrika az eswatini exportjának 94% -át tette ki, beleértve az üdítőital-koncentrátumokat, a cukrot, a fát, a pamutfonalat, a hűtőszekrényeket, a citrusféléket és a konzerv gyümölcsöket. Ezzel szemben Szváziföld főként gépjárműveket, gépeket, szállítóeszközöket, élelmiszereket, kőolajtermékeket és vegyi anyagokat importált Dél-Afrikából, kiemelve a szomszédjától való függőséget az alapvető áruk és szolgáltatások tekintetében. Emellett Kína jelentős importpartnerré vált, amely 2017-ben az import 5, 2% -át tette ki, jelezve a királyság kereskedelmi kapcsolatainak diverzifikálására irányuló kísérleteit.

Infrastrukturális és fejlesztési kihívások

Gazdag természeti erőforrásai és gazdasági tevékenységei ellenére Szváziföld kihívásokkal néz szembe az inkluzív növekedés és fejlődés biztosítása terén. Az egyik kritikus kérdés a villamosítás, mivel 2017-ben körülbelül 900 000 ember nem fért hozzá villamos energiához. Ez jelentős akadályokat gördít a fenntartható fejlődési célok elérése elé, különösen a vidéki területeken, ahol a nem villamosított lakosság többsége él.

Mezőgazdaság és öntözés

A mezőgazdaság továbbra is Eswatini gazdaságának gerincét képezi, mégis nagymértékben támaszkodik a becslések szerint 500 négyzetkilométernyi öntözött területre 2012-től a termelékenység és az élelmiszerbiztonság biztosítása érdekében. Ez a függőség hangsúlyozza a fenntartható vízgazdálkodási gyakorlatok fontosságát az éghajlatváltozással és a környezetkárosodással kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette.

Következtetés

Szváziföld, a lenyűgöző természeti szépség és kulturális gazdagság országa kereszteződésben áll hagyományainak megőrzése és a modern fejlődés felkarolása között. Dél-Afrikában található stratégiai elhelyezkedésével, sokszínű gazdaságával és növekedési potenciáljával Szváziföld fenntartható fejlődési stratégiákkal, fokozott regionális integrációval és a megújuló energiaforrásokra való összpontosítással leküzdheti kihívásait. Ahogy a világ egy összekapcsoltabb és környezettudatosabb korszak felé halad, Eswatini utazása az örökség és az innováció egyedülálló keverékét képviseli, értékes tanulságokkal szolgálva a fenntartható fejlődés és a kulturális megőrzés szempontjából.

Országadatok

Országkód WZ
Régió Africa
Felület 17364 négyzetkilométer
Földfelület 17204 négyzetkilométer
Vízfelszín 160 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 68.30%
Erdőfelszín 31.70%
Legalacsonyabb magassági pont Great Usutu River 21 m
Legmagasabb magassági pont Emlembe 1,862 m
GDP/fő $10,100 (2017 est.)