Dzsibuti felfedezése: Kelet-Afrika ékköve

Dzsibuti, egy viszonylag kis nemzet, amely Kelet-Afrikában található, az ellentétek és a természeti szépség földje. Az Eritrea, Etiópia és Szomália által határolt, az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger hatalmas kiterjedésével szemben ez az ország stratégiai kereskedelmi és hajózási központ. Korlátozott mérete ellenére, amelynek területe körülbelül 23 200 négyzetkilométer, Dzsibuti sokféle tájjal büszkélkedhet, a parti síkságoktól a magas hegyekig és a sivatagi terepekig.

Földrajz és éghajlat

Dzsibuti földrajzának középpontjában egy parti síkság, központi hegyek és fennsík jellemzi. Az ország terepe főként sivatag, tükrözve forró és száraz éghajlatát. Ennek ellenére számos jelentős földrajzi tereptárgynak ad otthont, köztük a Lac Assal, a legalacsonyabb pont -155 méterrel a tengerszint alatt, és a Moussa Ali, amely 2,021 méteres magasságot ér el. Dzsibuti partvonala több mint 314 km hosszú, és nemcsak lélegzetelállító kilátást nyújt, hanem hozzáférést biztosít a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalához is.

Természeti erőforrások és földhasználat

Dzsibuti természeti erőforrásai ugyanolyan változatosak, mint a táj, geotermikus energia potenciáljával, valamint többek között arany, agyag, gránit, mészkő, márvány és só lerakódásokkal. Mezőgazdasági területe a terület 73, 40% -át teszi ki, bár a szántóterületek elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket és állatállományt támogatnak, beleértve a kecskéket, juhokat és tevéket. Az ország az öntözhető földterületek hasznosítására összpontosít, amelyet 2012-ben 10 négyzetkilométerre becsültek, hangsúlyozza a mezőgazdasági termelés optimalizálására irányuló erőfeszítéseket.

Népesség és kultúra

A 2020 júliusában 921 804 főre becsült teljes népességgel Dzsibuti koncentrált városi lakosságáról nevezetes, különösen Dzsibuti fővárosában, amely több mint 600 000 embernek ad otthont. Az urbanizációs ráta becslések szerint 78,10% volt 2020-ban, ami a városi központok felé történő jelentős migrációt jelzi. A francia és az arab hivatalos nyelvként szolgál, tükrözve az ország gyarmati történelmét és kulturális örökségét.

Gazdaság

Dzsibuti gazdasága stratégiai elhelyezkedésében gyökerezik, és jelentősen profitál a hajózásban és a logisztikában betöltött szerepéből. Az építőipar és a mezőgazdasági feldolgozó ágazatok szintén kritikus szerepet játszanak a nemzet gazdasági keretében. A diverzifikáció kihívásai ellenére Dzsibuti kihasználta pozícióját, hogy megkönnyítse a régión belüli kereskedelmet, különösen Etiópiával, Szomáliával, Katarral, Brazíliával, Jemennel és az Egyesült Államokkal. Export spektruma a reexporttól a bőrig, bőrig és fémhulladékig terjed, míg elsősorban élelmiszereket, italokat, szállítóeszközöket, vegyi anyagokat, kőolajtermékeket és ruházatot importál.

Kereskedelmi partnerek

Dzsibuti kereskedelmi kapcsolatai hangsúlyozzák stratégiai gazdasági helyzetét. Etiópia a legnagyobb exportpartnere, amelyet Szomália és Katar követ, kiemelve a regionális összeköttetéseket. Ezzel szemben importpiacát az Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Szaúd-Arábia, Kína és Etiópia uralja, bemutatva a globális kereskedelmi kapcsolatok sokszínű hálózatát.

Infrastruktúra és fejlesztés

Az infrastruktúra és a fejlesztés területén Dzsibuti jelentős kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe. 2016-ban körülbelül 400 000 ember maradt áram nélkül, ami azt jelzi, hogy fokozott villamosítási projektekre van szükség. Mindazonáltal az ország javulást tapasztalt az egy főre jutó GDP-ben, amelyet 2017-ben 3,600 dollárra becsültek, ami alátámasztja a fokozatos gazdasági növekedést és fejlődést.

Következtetés

Dzsibuti, egyedülálló helyzetével Kelet-Afrikában, lenyűgöző tanulmányt kínál az ellentétekről – száraz sivatagaitól Dzsibuti nyüzsgő kikötővárosáig. Mivel az ország továbbra is kihasználja stratégiai elhelyezkedését és természeti erőforrásait, a regionális és globális gazdaságokba való további integráció csúcsán áll. Annak ellenére, hogy az éghajlattal és az infrastruktúrával kapcsolatos kihívásokkal szembesül, Dzsibuti növekedési és fejlődési kilátásai továbbra is ígéretesek, így figyelemre méltó nemzet az afrikai kontinensen.

Országadatok

Országkód DJ
Régió Africa
Felület 23200 négyzetkilométer
Földfelület 23180 négyzetkilométer
Vízfelszín 20 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 73.40%
Erdőfelszín 0.20%
Legalacsonyabb magassági pont Lac Assal -155 m
Legmagasabb magassági pont Moussa Ali 2,021 m
GDP/fő $3,600 (2017 est.)