Dánia felfedezése: Átfogó útmutató

Bevezetés Dánia földrajzába és éghajlatába

Az Észak-Európában található Dánia magában foglalja a Jütland-félszigetet és egy több mint 400 szigetből álló szigetcsoportot, így a történelmi báj és a természeti szépség egyedülálló keveréke. Ez az ország 140 km-es határral rendelkezik Németországgal délen, hangsúlyozva stratégiai helyzetét a Balti- és az Északi-tenger között. Teljes területe 43 094 négyzetkilométer – ebből 42 434 négyzetkilométer szárazföld és 660 négyzetkilométer víz – Dánia kiterjedt partvonala több mint 7 314 km. Ez bőséges tengerparti és tengeri hozzáférést biztosít, amely formálta a nemzet történelmét és kultúráját.

A dán éghajlat alapvetően mérsékelt, amelyet az év nagy részében párás és borús idő jellemez. A tél enyhe és szeles, míg a nyár hűvös, ami olyan környezetet teremt, amely támogatja a növény- és állatvilág változatos skáláját. A terep túlnyomórészt alacsony és sík, enyhén gördülő síkságok járulnak hozzá a nyugodt dán tájhoz. Figyelemre méltó, hogy az ország legalacsonyabb pontja, a Lammefjord -7 m-rel a tengerszint alá süllyed, legmagasabb pontja pedig Mollehoj/Ejer Bavnehojnál szerényen emelkedik 171 m-re.

Természeti erőforrások és földhasználat

Dánia különféle természeti erőforrásokkal van megáldva, beleértve a kőolajat, a földgázt, a halat, a szántóföldet és az ásványi anyagokat, például sót, mészkövet, krétát, követ, kavicsot és homokot. A földterület mintegy 63,40% -át mezőgazdaságnak szentelik, ami tükrözi a gazdálkodás jelentőségét a dán gazdaságban. Az ország erdős területtel is büszkélkedhet, amely a földterület 12, 90% -át fedi le, ökológiai előnyöket és rekreációs lehetőségeket kínálva polgárai számára. Ezenkívül Dánia stratégiai erőfeszítései a földterületek öntözésére becslések szerint 2012-től 4,350 négyzetkilométert hatékonyan hasznosítottak mezőgazdasági termelésre.

Demográfia és urbanizáció

2020 júliusában Dánia becsült lakossága 5 869 410 fő volt, túlnyomórészt dánok. A hivatalos nyelv a dán, amely az ország gazdag kulturális örökségének bizonyítéka. Az urbanizáció különösen magas, 2020-ban a lakosság mintegy 88,10% -a él városi területeken. Koppenhága, a főváros, egyedül 1, 346 millió lakost számlál, és az ország politikai, gazdasági és kulturális központja. A népesség eloszlását nagymértékben befolyásolja a tengerekhez való hozzáférés, jelentős koncentrációval a keleti szárazföld mentén és a nagyobb városi központok körül.

Gazdaság, mezőgazdaság és ipar

Dánia gazdasága robusztus, a modern mezőgazdaság, a világ vezető iparágai és a magas életszínvonal keveréke jellemzi. Az egy főre jutó GDP 2017-ben lenyűgözően 50 100 dollár volt, ami jelzi az ország gazdag gazdasági helyzetét. A mezőgazdasági termelés tekintetében Dánia kiemelkedik az árpa, a búza, a burgonya, a cukorrépa, a sertéshús, a tejtermékek és a hal előállításában. A nemzet ipari szektora ugyanolyan változatos, erősségei többek között a szélturbinák, a gyógyszerek, az orvosi berendezések, a hajógyártás és az élelmiszer-feldolgozás

.

Az ország exportja és importja a gazdaság létfontosságú elemei. A legfontosabb exportáruk közé tartoznak a szélturbinák, a gyógyszerek és a gépek, Németország, Svédország és az Egyesült Királyság pedig jelentős kereskedelmi partnerek. Az import fronton Dánia elsősorban Németországból, Svédországból és Hollandiából szerez be gépeket, nyersanyagokat, vegyi anyagokat és fogyasztási cikkeket. A kereskedelmi partnerségek zökkenőmentes integrációja kiemeli Dánia stratégiai gazdasági helyzetét Európán belül és kívül.

Infrastruktúra és energia

Dánia fenntarthatóság és innováció iránti elkötelezettsége nyilvánvaló az energia- és infrastrukturális ágazatokban. A teljes villamosítás 2016-ra elérte a lakosság 100% -át, hangsúlyozva, hogy az ország a villamos energiához való átfogó hozzáférés biztosítására összpontosít. A nemzet globális vezető szerepet tölt be a megújuló energia, különösen a szélenergia területén, összhangban környezetvédelmi céljaival és csökkentve a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget. A kiterjedt partvidék támogatja ezt a kezdeményezést azáltal, hogy ideális feltételeket biztosít a tengeri szélerőműparkok számára, tovább erősítve Dánia hírnevét a megújuló energia területén.

Következtetés

Dánia olyan ország, ahol a múlt és a jövő zökkenőmentesen összeolvad, gazdag viking örökségétől a megújuló energia úttörő szerepéig. A nemzet földrajzi elhelyezkedése, mérsékelt éghajlatával és bőséges természeti erőforrásaival párosulva továbbra is támogatja lakóinak magas színvonalú életét. Erős gazdaságával, fejlett infrastruktúrájával és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével Dánia a fejlődés és a jólét jelzőfénye Észak-Európában.

Országadatok

Országkód DA
Régió Europe
Felület 43094 négyzetkilométer
Földfelület 42434 négyzetkilométer
Vízfelszín 660 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 63.40%
Erdőfelszín 12.90%
Legalacsonyabb magassági pont Lammefjord -7 m
Legmagasabb magassági pont Mollehoj/Ejer Bavnehoj 171 m
GDP/fő $50,100 (2017 est.)