Kanada felfedezése: a természeti csodák és a gazdasági jólét földje

Földrajz és éghajlat

Kanadát, az Észak-Amerika északi részén található hatalmas országot három hatalmas óceán határolja: keleten az Atlanti-óceán északi részén, nyugaton a Csendes-óceán északi részén és északon a jeges Jeges-tenger. Az Egyesült Államokhoz való közelségét 8 893 km-es kiterjedt szárazföldi határ jelzi, beleértve 2 477 km-t Alaszkával. Kanada kiterjedt terepe 9 984 670 négyzetkilométer, ebből 9 093 507 négyzetkilométer szárazföld és 891 163 négyzetkilométer víz. Ez a földrajzi kolosszus büszkélkedhet a világ leghosszabb partvonalával, amely több mint 202 080 km-re húzódik.

Ennek a hatalmas országnak az éghajlata nagyon változó, a déli mérsékelt övezetektől az északi szubarktikus és sarkvidéki régiókig. A terep hasonlóan változatos, nagyrészt síkságok jellemzik, nyugaton impozáns hegyekkel, délkeleten szelíd alföldekkel. Kanada legmagasabb magassági pontja a Logan-hegy, amely 5,959 m-re emelkedik, míg a legalacsonyabb az Atlanti-óceán tengerszintjén.

Természeti erőforrások és földhasználat

Kanada rengeteg természeti erőforrással rendelkezik, így globális vezető szerepet tölt be az ásványi anyagok, például bauxit, vasérc, nikkel, cink, réz és arany kitermelésében és exportjában. Jelentős ritkaföldfém-, kálium-, gyémánt- és ezüsttartalékokkal is rendelkezik. Az ásványi gazdagság mellett Kanada hatalmas erdőkkel, vadvilággal és halászattal rendelkezik, valamint gazdag szén-, kőolaj-, földgáz- és vízenergia-potenciállal. A mezőgazdasági földterület az ország teljes földterületének 6, 80% -át teszi ki, az erdőterület pedig 34, 10% -ot fed le.

Mezőgazdaság és ipar

A mezőgazdaság szempontjából Kanada a búza, az árpa, az olajos magvak, a dohány, a gyümölcsök és a zöldségek egyik fő termelője. Az ország tejtermékekről, halakról és erdészeti termékekről is híres. Az ipari szektor rendkívül diverzifikált, termékei között szállítóeszközök, vegyi anyagok, ásványi anyagok, élelmiszerek, fa- és papírtermékek, haltermékek, kőolaj és földgáz található.

Népesség és urbanizáció

A becslések szerint 2020 júliusában 37 694 085 lakosú Kanada lakosságának túlnyomó többsége az Egyesült Államok déli határától körülbelül 300 km-en belül él. A legsűrűbben lakott tartomány Ontario, majd Québec és British Columbia. A kanadaiak mintegy 81, 60% -a városi területeken él, kiemelve az urbanizáció jelentős tendenciáját. A főbb városi központok közé tartozik Toronto, Montreal, Vancouver, Calgary, Edmonton és a főváros, Ottawa.

A kanadai identitást gazdagítja két hivatalos nyelve, az angol és a francia, tükrözve az ország gyarmati történelmét és multikulturális örökségét. A kanadaiak elosztása az amerikai határ közelében megkönnyíti a gazdasági kapcsolatokat és a kulturális cseréket a két ország között, miközben kihívásokat is jelent e kiterjedt határ kezelésében.

Gazdasági környezet

Kanada erős és diverzifikált gazdasággal rendelkezik, az egy főre jutó GDP 2017-ben 48 400 dollár volt. Az Egyesült Államok továbbra is Kanada legnagyobb kereskedelmi partnere, a kanadai export 76, 4% -át kapja, és 2017-ben importjának 51, 5% -át szállítja. Kína jelentős szerepet játszik Kanada nemzetközi kereskedelmében is, mind kulcsfontosságú exportcélként, mind az import fő forrásaként szolgál.

Az ország exportportfóliója széles, magában foglalja a gépjárműveket és alkatrészeket, az ipari gépeket, a repülőgépeket, a távközlési berendezéseket és a különböző természeti erőforrásokat. Az import magában foglalja a gépeket és berendezéseket, a gépjárműveket és alkatrészeket, a nyersolajat és a tartós fogyasztási cikkeket. A kanadai lakosság teljes villamosítása 2016-ig hangsúlyozza az ország elkötelezettségét az infrastruktúra-fejlesztés és a technológiai fejlődés iránt.

Következtetés

Kanada a természet szépségének és jótéteményének bizonyítéka, amelyet rugalmas és dinamikus gazdaság egészít ki. Stratégiai elhelyezkedése, változatos éghajlata és gazdag természeti erőforrásai olyan nemzetet alakítottak ki, amely egyszerre a környezeti kincsek őrzője és a globális gazdasági színtér félelmetes szereplője. Élénk városaival, hatalmas vadonjával és innovatív iparágaival Kanada továbbra is vonzza az embereket a világ minden tájáról, lehetőségeket kínálva a jólétre, a kalandra és a harmonikus életmódra.

Országadatok

Országkód CA
Régió North America
Felület 9984670 négyzetkilométer
Földfelület 9093507 négyzetkilométer
Vízfelszín 891163 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 6.80%
Erdőfelszín 34.10%
Legalacsonyabb magassági pont Atlantic Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont Mount Logan 5,959 m
GDP/fő $48,400 (2017 est.)