Chile felfedezése: a kontraszt és a természetes pompa országa

Földrajz és éghajlat

Chile egyedülálló helyen fekszik Dél-Amerika déli részén, a Csendes-óceán déli részén, Argentína és Peru között. Az ország területe 756 102 négyzetkilométer, 743 812 négyzetkilométer földterülettel és 12 290 négyzetkilométer vízzel. Hosszú, 6.435 km-es partvonallal büszkélkedhet, amely jelentősen befolyásolja változatos éghajlatát. Az északi sivatagi körülményektől, a Földközi-tenger közepétől a hűvös és nedves déli régiókig Chile éghajlata változatos környezetet biztosít. A terep hasonlóan változatos, alacsony parti hegyekből, termékeny központi völgyből és keleten a zord Andokból áll. A tengerszint feletti magasságok tovább hangsúlyozzák ezt a sokféleséget, a tengerszinttől a Nevado Ojos del Salado-ig, a legmagasabb pontig, 6.880 m-ig.

Természeti erőforrások és földhasználat

Chile bőséges természeti erőforrásokkal rendelkezik, nevezetesen rézzel, fával, vasércgel, nitrátokkal, nemesfémekkel, molibdénnel és vízenergiával. Ezek az erőforrások központi szerepet játszottak az ország gazdasági tájképének alakításában, különösen a globális rézpiacon betöltött dominanciájában. A mezőgazdaságnak is megvan a maga helye, a földterület 21, 10% -a művelhető, szőlő, alma, körte, búza, kukorica és így tovább, kiegészítve egy 21, 90% -os erdőtakaróval. Az ország az öntözést is hangsúlyozta, becslések szerint 2012-től 11 100 négyzetkilométernyi öntözött területtel, támogatva mind a mezőgazdaságot, mind a lakosság igényeit.

Populációdinamika

Chile lakosságának eloszlása jelentősen koncentrált, mintegy 90% -a Santiago, az ország nyüzsgő fővárosa körüli központi régióban él. 2020 júliusában a becsült népesség 18 186 770 volt, jelentős többségük városi területeken él – 87,7% a 2020-as becslések szerint. Ez a városi koncentráció tükröződik a főbb városi területek népességi adataiban, egyedül Santiago több mint 6, 7 millió lakosnak ad otthont. A nemzetiség egységesen chilei, a spanyol hivatalos nyelvként szolgál, visszhangozva az ország gyarmati történelmi kapcsolatait.

Gazdaság és ipar

Chile gazdasága az elsődleges iparágak élénk keveréke, amelyet a bányászat ural – nevezetesen a réz és a lítium -, amelyet a mezőgazdaság, a halfeldolgozás és az egyre inkább szolgáltatásorientált ágazatok követnek. Ezt a gazdasági struktúrát a jelentős természeti erőforrások és a régóta nyitott kereskedelempolitika kombinációja támogatja. A mezőgazdasági termékek gyümölcsök, zöldségek, hús és gyapjú széles skáláját foglalják magukban, mind a hazai fogyasztási, mind az exportpiacokon. Az ipari ágazat diverzifikált, az élelmiszerektől, a halfeldolgozástól, a vas- és acélgyártástól kezdve az olyan kifinomultabb területekig, mint a közlekedési eszközök és a textilipar.

Kereskedelem és beruházások

Az ország kereskedelmi dinamikája erős hajlandóságot mutat Kína felé, amely az export 27, 5% -át teszi ki, majd az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és Brazília. Ez a kereskedelmi minta hangsúlyozza Chile elsődleges exportjának globális keresletét, amely magában foglalja a réz, a gyümölcs, a haltermékek, a papír és a cellulóz, a vegyi anyagok és a bor iránti globális keresletet. Ezzel szemben importpartnerei nagyrészt tükrözik ezt a mintát, Kína és az Egyesült Államok vezetésével, kiemelve a kőolajtermékektől, vegyi anyagoktól és ipari gépektől való függőséget. Ezek a kereskedelmi kapcsolatok kulcsfontosságúak Chile számára, és gazdasági növekedési és fejlesztési stratégiáinak nagy részét alátámasztják.

Infrastruktúra és fejlesztés

Chile büszke arra, hogy 2016-tól 100% -os villamosítási arányt ért el, ami mérföldkő, amely igazolja fejlesztési eredményeit. Az ország egy főre jutó GDP-je 2017-ben 24 600 dollár volt, ami viszonylag magas életszínvonalat tükröz a regionális normákhoz képest. Ehhez a gazdasági jóléthez robusztus infrastrukturális hálózat társul, amely támogatja a kiterjedt városi és vidéki lakosságot. A fejlődésre helyezett hangsúly azonban túlmutat a puszta gazdasági mutatókon, kiegyensúlyozott növekedésre törekszik, amely magában foglalja a környezeti fenntarthatóságot, a társadalmi méltányosságot és a gazdasági életképességet.

Összefoglalva, Chile nagy kontrasztok és természeti szépségek országa, a változatos éghajlatától és terepétől a gazdag kulturális kárpitig. Stratégiai elhelyezkedése és jelentős természeti erőforrásai megteremtették egy dinamikus, exportvezérelt növekedésre irányuló gazdaság alapjait. A fenntartható fejlődésre és az egyre diverzifikáltabb gazdasági bázisra összpontosítva Chile a földrajzi és gazdasági kihívásokkal szembeni ellenálló képesség és jólét bizonyítéka.

Országadatok

Országkód CI
Régió South America
Felület 756102 négyzetkilométer
Földfelület 743812 négyzetkilométer
Vízfelszín 12290 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 21.10%
Erdőfelszín 21.90%
Legalacsonyabb magassági pont Pacific Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont Nevado Ojos del Salado 6,880 m
GDP/fő $24,600 (2017 est.)