Mianmar csodáinak felfedezése: Burma közelebbi áttekintése

Földrajzi kárpit

A Délkelet-Ázsia szívében fekvő Burma, hivatalos nevén Mianmar, a természeti szépség és a kulturális örökség magával ragadó mozaikjaként szolgál. Ez a sokszínű nemzet stratégiai helyzetben van, határos az Andamán-tengerrel és a Bengáli-öböllel, amelyet a szomszédos országok, Banglades, Kína, India, Laosz és Thaiföld határolnak. A hatalmas, 676 578 négyzetkilométeres kiterjedésű Mianmar a föld és a víz bonyolult keverékét mutatja be. Az ország kiterjedt szárazföldi határai több mint 6,522 kilométerre húzódnak, míg partvonala 1,930 kilométeren keresztül bontakozik ki, gazdag tengeri biológiai sokféleséget hívva.

Burma tájképe a meredek, masszív hegyvidékek által gyűrűzött központi alföldek festői kárpitja, amely drámai kontrasztot mutat az Andamán-tenger nyugodt partjaitól és a Bengáli-öböltől nulla méteren a Gamlang Razi 5,870 méteres toronymagas csúcsáig. Ez a változatos topográfia alátámasztja a trópusi monszun éghajlatot, ahol az évszakok felhős, esős nyarak és tiszta, enyhe telek között ingadoznak.

Természetes fejpénz

Mianmar bőségesen rendelkezik természeti erőforrásokkal, kezdve a drágakövektől és fémektől, mint az ón, antimon, cink és réz, a létfontosságú energiaforrásokig, mint például a kőolaj, a földgáz és a vízenergia. A nemzet szántóterülete a teljes terület 19, 20% -át teszi ki, támogatva a különböző mezőgazdasági gyakorlatokat, míg az erdőterületek jelentős 48, 20% -ot tesznek ki, amely alátámasztja a faipart.

Társadalmi-gazdasági szövet

Populációdinamika

2020. júliusi becslések szerint Mianmar lakossága megközelíti az 56 590 071 egyedet, elsősorban a part menti régiók és az Irrawaddy folyóval szomszédos termékeny síkságok mentén. Az urbanizáció 31, 10%, ami túlnyomórészt vidéki településmintát mutat. A főbb városi központok közé tartozik Yangon, a nemzet lüktető szíve és Mandalay, amelyek mindegyike tükrözi az ország fejlődő városi tájképét.

Mezőgazdasági és ipari gerinchálózat

Az agrárszektor, amely többek között a rizsre, a hüvelyesekre és a cukornádra összpontosít, a mianmari gazdaság sarokkövét képezi, amely élénk halászati iparral párosul. Az ipari fronton Mianmar széles spektrumot mutat be, amely a mezőgazdasági feldolgozástól a ruházati gyártásig terjed, amit a jáde és drágakövek exportjának növekvő szegmense hangsúlyoz. Az export birodalma Kínát és Thaiföldet tekinti fő partnereinek, ami alátámasztja a dinamikus kereskedelmi hálózatot.

Gazdasági mutatók

Ami a gazdasági teljesítményt illeti, Mianmar egy főre jutó GDP-je 2017-es becslések szerint körülbelül 6 300 dollár, ami a fokozatos gazdasági átalakulás szakaszát jelzi, amelyet stratégiai kereskedelmi kapcsolatai és természeti erőforrásainak kiaknázatlan lehetőségei befolyásolnak. Eközben a villamosítási ráta arról számol be, hogy 2016-ban a teljes lakosság mindössze 57% -a fért hozzá villamos energiához, ami rávilágít az infrastruktúra-fejlesztés és az erőforrások igazságos elosztásának kihívásaira.

Környezeti és kulturális bátorság

Burma miliője a természetes pompa és a kulturális mélység rezonáns keveréke. Az erdőkben és a tengeri határokon belül megbúvó növény- és állatvilág gazdag tárházával a biológiai sokféleség menedékét nyújtja. Kulturálisan Mianmar az etnikumok, hagyományok és nyelvek mozaikja, a burmai pedig a hivatalos lingua franca. Ez a kulturális élénkség tükröződik a nemzet fesztiváljaiban, kulináris hagyományaiban és népének melegségében, így Mianmar egyedülálló gyöngyszem Délkelet-Ázsia vásznán.

Következtetés

Mianmar rejtélyes tájaival, gazdag természeti adottságaival és változatos kulturális örökségével továbbra is az elmondatlan történetek és lehetőségek földje marad. Annak ellenére, hogy társadalmi-gazdasági és környezetvédelmi kihívásokkal szembesül, a nemzet előre halad, a fenntartható fejlődés és az inkluzív növekedés felé törekszik. Ahogy a világ Délkelet-Ázsia felé fordítja tekintetét, Burma tagadhatatlanul kiemelkedik az átalakulás küszöbén álló országként, amely globális szerepvállalásra és felfedezésre hív

.

Országadatok

Országkód BM
Régió East Asia/Southeast Asia
Felület 676578 négyzetkilométer
Földfelület 653508 négyzetkilométer
Vízfelszín 23070 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 19.20%
Erdőfelszín 48.20%
Legalacsonyabb magassági pont Andaman Sea/Bay of Bengal 0 m
Legmagasabb magassági pont Gamlang Razi 5,870 m
GDP/fő $6,300 (2017 est.)