Magyarország felfedezése: Közép-Európa szíve

A Közép-Európa szívében, Romániától északnyugatra fekvő Magyarország történelemben, kultúrában és természeti szépségekben gazdag ország. A 93 028 négyzetkilométeres területtel ez a tengerparttal nem rendelkező nemzet változatos tájakkal büszkélkedhet, a síktól a gördülő síkságig, dombokkal és alacsony hegyekkel a szlovák határ mentén. A tengerpart hiánya ellenére Magyarország gazdag természeti erőforrásokkal és élénk városi és vidéki közösségekkel kompenzál.

Földrajz és éghajlat

A hét ország – Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna – által körülvett Magyarország szárazföldi határai összesen 2.106 km, ami egyedülálló kulturális kereszteződést jelent a régióban. Az ország terepe túlnyomórészt sík, ami történelmileg támogatta az erős mezőgazdasági ágazatot. A táj azonban óvatosan emelkedik a szlovák határ felé, és Kekesnél éri el csúcspontját, amely 1014 méter tengerszint feletti magasságban tetőzik.

A magyar éghajlat mérsékelt, hideg, felhős, párás tél és meleg nyár jellemzi, ideális környezetet teremtve a különféle növények és növényzet számára. Ez az éghajlat a termékeny talajjal és a jelentős szántóterületekkel együtt Magyarországot a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés központjává teszi.

Természeti erőforrások és mezőgazdaság

A bauxittól a szénen át a földgázig számos természeti erőforrással büszkélkedő magyar gazdaság geológiai sokfélesége jelentős előnyökkel jár. A termékeny talajok az ország 58, 90% -át borítják, alátámasztva egy robusztus mezőgazdasági ágazatot, amelyet olyan növények jellemeznek, mint a búza, a kukorica, a napraforgómag és a burgonya, a jelentős állattenyésztés mellett.

Magyarország a mezőgazdaság terén nemcsak hazai szükségleteit elégíti ki, hanem az európai piac meghatározó exportőre is. Az ország büszke a szőlőtermesztés és a borkészítés erős hagyományaira, hozzájárulva kulturális örökségéhez és gazdasági teljesítményéhez.

Urbanizáció és népesség

A 2020 júliusában 9 771 827 főre becsült teljes népességgel Magyarország meglehetősen egyenletes eloszlást mutat az országban, bár a városi területek, különösen a főváros, Budapest, a gazdasági lehetőségek és a kényelem miatt sűrűbb lakosságot vonzanak. A városi lakosság a teljes népesség 71,90% -át teszi ki, tükrözve Magyarország átmenetét a városközpontú növekedés és fejlődés felé.

Gazdaság és kereskedelem

Magyarország gazdasága sokszínű, az iparágak a bányászattól és a kohászattól az élelmiszer-feldolgozásig, a textiliparig és a gyógyszeriparig terjednek. Az autóipar is meghatározó szerepet játszik, Magyarország számos nemzetközi autógyártó cég gyártási és exportbázisaként szolgál.

A kereskedelmi kapcsolatok különösen erősek az Európai Unió partnereivel, nevezetesen Németországgal, amely egyszerre vezető export- és importpartner. A gépek és berendezések mind az export, mind az import legnagyobb részét teszik ki, jelezve Magyarország szerves szerepét az európai ipari ellátási láncban.

Export és import

Az ország exportprofilja diverzifikált, magában foglalja a gépeket és berendezéseket, az iparcikkeket, az élelmiszertermékeket és a nyersanyagokat. Fontos, hogy az agrárszektor jelentősen hozzájárul az exporthoz, kiemelve Magyarország minőségi élelmiszer-termelési kapacitását.

Az importoldalon ismét a gépek és berendezések vezetnek, majd az egyéb gyártók, üzemanyagok és villamos energia következik, rámutatva arra, hogy Magyarországnak energiaforrásokra és fejlett technológiákra van szüksége ipari ágazatainak üzemanyagához.

Kultúra és örökség

A gazdaságon és a földrajzon túl Magyarország a kulturális örökség kincsesbányája, történelmi építészetéről, termálfürdőiről és kulináris élvezeteiről ismert. A hivatalos nyelv, a magyar a finnugor nyelvcsalád része, és a lakosság többsége beszéli. A gazdag kulturális kárpitot tovább díszítik az élénk fesztiválok, a zene és a művészet, amelyek a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat.

Összefoglalva, Magyarország a természeti szépség, a történelmi gazdagság és a modern dinamizmus lenyűgöző keverékét kínálja. Közép-európai stratégiai elhelyezkedése, változatos éghajlata, termékeny földjei és sokszínű gazdasága Magyarországot az európai színtér kulcsszereplőjévé teszi, összekötve Keletet és Nyugatot egyedülálló kulturális és földrajzi jellemzőivel.

Országadatok

Országkód HU
Régió Europe
Felület 93028 négyzetkilométer
Földfelület 89608 négyzetkilométer
Vízfelszín 3420 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 58.90%
Erdőfelszín 22.50%
Legalacsonyabb magassági pont Tisza River 78 m
Legmagasabb magassági pont Kekes 1,014 m
GDP/fő $29,600 (2017 est.)