Japán felfedezése: A felkelő nap földje

Földrajz és éghajlat

A Kelet-Ázsiában fekvő Japán egy festői szigetcsoport a Csendes-óceán északi része és a Japán-tenger között, közvetlenül a Koreai-félszigettől keletre. A teljes területe 377 915 négyzetkilométer, 364 485 négyzetkilométer földterület és 13 430 négyzetkilométer víz, Japán földrajza megkülönbözteti a szárazföldi határok hiányát, ami kiterjedt partvonalat eredményez, amely 29 751 km-es kiterjedésű. Ez a szigetország olyan éghajlatot tapasztal, amely délen a trópusiról az északi hűvös mérsékeltre változik, és sokféle növény- és állatvilágnak ad otthont. A terep túlnyomórészt zord és hegyvidéki, a fenséges Fuji-hegy a legmagasabb magassági pont 3,776 m-rel, a Hachiro-gata pedig a legalacsonyabb, -4 m-rel.

Természeti erőforrások és mezőgazdaság

Japán természeti erőforrásai viszonylag szűkösek, elhanyagolható ásványi lerakódásokkal, ami az országot a világ legnagyobb szén- és cseppfolyósított földgázimportőrének, valamint a második legnagyobb olajimportőrnek az élvonalba helyezi. E korlátozások ellenére Japán virágzó mezőgazdasági ágazattal rendelkezik, amely földterületének 12, 50% -át foglalja el. A mezőgazdasági termékek közé tartoznak a zöldségek, rizs, hal, baromfi, gyümölcs, tejtermékek, sertéshús, marhahús, virágok, burgonya, taros, jamsz, cukornád, tea, hüvelyesek, búza és árpa. Japán földterületének mintegy 68, 50% -a erdő, hozzájárulva gazdag biológiai sokféleségéhez.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusában Japán népességét 125 507 472-re becsülték, jelentős koncentrációval a part menti régiók mentén. Figyelemre méltó, hogy a lakosság egyharmada Tokióban és környékén lakik a központi síkságon (Kanto-síkság), kiemelve az ország magas népsűrűségét az elsődleges és másodlagos régiókban. A városi lakosság a teljes népesség 91, 80% -át teszi ki, ami aláhúzza a városi élet felé történő jelentős elmozdulást. A főbb városi területek közé tartozik Tokió (a főváros), Osaka, Nagoya, Kitakyushu-Fukuoka, Shizuoka-Hamamatsu és Sapporo.

Gazdaság és ipar

Az egy főre jutó GDP 2017-től 42 900 dollár, Japán a világ legnagyobb és technológiailag fejlett gazdaságai közé tartozik. Ipari szektora vezető szerepet tölt be a gépjárművek, elektronikus berendezések, szerszámgépek, acél és színesfémek, hajók, vegyszerek, textíliák és feldolgozott élelmiszerek gyártásában. Az ország exportpartnerei közé tartozik az Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Hongkong és Thaiföld, hangsúlyozva a robusztus kereskedelmi hálózatot. Az exporttermékek a gépjárművektől a vas- és acéltermékeken át a félvezetőkig és az autóalkatrészekig terjednek. Ezzel szemben Japán fő importpartnerei Kína, az Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Korea és Szaúd-Arábia, fő importként kőolaj, folyékony földgáz, ruházat, félvezetők és szén.

Infrastruktúra és technológia

Japán híres hatékonyságáról és innovációjáról, különösen az infrastruktúra és a technológia terén. A villamosítás a lakosság 100% -át lefedi, ami bizonyítja a nemzet elkötelezettségét a hozzáférhető és megbízható energia biztosítása iránt minden polgára számára. Az ország továbbra is globális vezető szerepet tölt be a technológiában, nemcsak a fogyasztói elektronikában, hanem a robotika, az autóipar és a fenntartható energiamegoldások úttörő fejlesztésében is.

Következtetés

Japán földrajzi sokféleségének, gazdasági vitalitásának és technológiai fejlődésének egyedülálló kombinációja lenyűgöző tanulmányt tesz az ellentétekben. A hegyvidéki tájaktól és kiterjedt tengerpartoktól az innovatív iparágakig és dinamikus városi központokig Japán gazdag kulturális és természeti kincseket kínál. A korlátozott természeti erőforrások és az öregedő népesség kihívásai közepette Japán előremutató megközelítése a fenntartható fejlődéshez és a globális együttműködéshez továbbra is modellként szolgál a nemzetek számára világszerte.

Országadatok

Országkód JA
Régió East Asia/Southeast Asia
Felület 377915 négyzetkilométer
Földfelület 364485 négyzetkilométer
Vízfelszín 13430 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 12.50%
Erdőfelszín 68.50%
Legalacsonyabb magassági pont Hachiro-gata -4 m
Legmagasabb magassági pont Mount Fuji 3,776 m
GDP/fő $42,900 (2017 est.)