Izland felfedezése: Átfogó útmutató

Bevezetés

Az Észak-Európa szívében található Izland a természeti csodák és az élénk kultúra egyedülálló keveréke, amely a Grönlandi-tenger és az Atlanti-óceán északi része között helyezkedik el. Az Egyesült Királyságtól északnyugatra fekvő elhelyezkedése kaput kínál a világ leglélegzetelállítóbb tájaihoz. Ez az átfogó útmutató Izland lényegébe merül, lefedve földrajzát, éghajlatát, gazdaságát és egyebeket, részletes képet festve erről az elbűvölő országról.

Földrajz és éghajlat

Izland területe 103 000 négyzetkilométer, 100 250 négyzetkilométer szárazfölddel és 2 750 négyzetkilométer vízzel, így szárazföldi határok nélküli sziget. A partvonal 4,970 km-re húzódik, mélyen tagolt öblök és fjordok díszítik, amelyek körvonalazzák a földet. Izland terepe túlnyomórészt hegycsúcsokkal és jégmezőkkel tarkított fennsík, amely olyan változatos tájakat kínál, mint fenséges.

Terep és magasság

Az izlandi tájat többnyire fennsíkos terep határozza meg, hegycsúcsokkal és drámai jégmezőkkel fűszerezve. A legmagasabb pont a Hvannadalshnukur, elérve a 2,110 métert (a Vatnajokull-gleccsernél), míg a legalacsonyabb pont a tengerszinten van az Atlanti-óceánnal.

Éghajlat

Izland éghajlata mérsékelt, amelyet az észak-atlanti áramlat mérsékl. A tél enyhe és szeles, míg a nyár hűvös és nyirkos, ami olyan környezetet teremt, amely ugyanolyan kiszámíthatatlan, mint varázslatos.

Természeti erőforrások és földhasználat

Izland gazdag természeti erőforrásokban, beleértve a halakat, a vízenergiát, a geotermikus energiát és a kovaföldet. Az ország megújuló energiaforrásokra, különösen a vízenergiára és a geotermikus energiára való támaszkodása globális szabványt határoz meg a fenntartható életmód számára.

Izland mintegy 18, 70% -a mezőgazdasági terület, mindössze 0, 30% -át erdők borítják. Ez a föld támogatja a burgonya, sárgarépa, zöld zöldségek, paradicsom és uborka termesztését, valamint a birka-, csirke-, sertés-, marhahús- és tejtermékeket előállító állattenyésztés mellett.

Gazdaság és ipar

Izland gazdasági tájképe változatos, a turizmus elsődleges iparágként vezet, amelyet a halfeldolgozás, az alumíniumolvasztás és az orvosi / gyógyszerészeti termékek gyártása követ. A vízenergia és a geotermikus energia jelentős szerepet játszik Izland energiaágazatában, hozzájárulva mind a háztartási, mind az ipari felhasználáshoz.

Mezőgazdasági és exporttermékek

Az ország hatalmas partvonala és gazdag tengeri élővilága teszi a halat és a haltermékeket a legnagyobb exportjának, amely a teljes export 42% -át teszi ki. Az alumínium és a mezőgazdasági termékek szintén jelentősen hozzájárulnak Izland gazdaságához, a gyógyászati és gyógyászati termékek mellett.

Kereskedelmi partnerek

Izland fő exportpartnerei közé tartozik Hollandia, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Németország, az Egyesült Államok, Franciaország és Norvégia. Import partnerei Németország, Norvégia, Kína, Hollandia, az Egyesült Államok, Dánia, az Egyesült Királyság és Svédország, gépeket és berendezéseket, kőolajtermékeket, élelmiszereket és textíliákat importálnak.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusában Izland becsült lakossága 350 734 volt, megdöbbentő 93,90% -a városi. A lakosság szinte teljesen urbanizált, fele Reykjavíkban, a fővárosban és a legnagyobb városban és környékén lakik. Más népességcsoportok találhatók a part mentén, elsősorban északon és nyugaton.

Kultúra és nyelv

Az izlandi kultúra gazdag és változatos, mély gyökerekkel rendelkezik a skandináv mitológiában és erős nemzeti identitástudattal. A hivatalos nyelv az izlandi, az óészaki északi germán nyelv. Kis népessége ellenére Izland élénk kulturális jelenettel büszkélkedhet, az irodalom, a zene és a művészet szerves szerepet játszik a társadalomban.

Következtetés

Izland, a jég és a tűz földje, a természet szépségének és erejének bizonyítéka. A zord tájaktól és geotermikus csodáktól a gazdag kultúráig és innovatív gazdaságig Izland egyedülálló élményt kínál, amely mindenkit elbűvöl, aki meglátogatja vagy tanulmányozza partjait. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségével és a környezettel összhangban lévő életmóddal Izland nemcsak csodálkozik, hanem leckéket is ad a bolygónkkal való felelősségteljes együttélésről.

Országadatok

Országkód IC
Régió Europe
Felület 103000 négyzetkilométer
Földfelület 100250 négyzetkilométer
Vízfelszín 2750 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 18.70%
Erdőfelszín 0.30%
Legalacsonyabb magassági pont Atlantic Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont Hvannadalshnukur (at Vatnajokull Glacier) 2,110 m
GDP/fő $52,200 (2017 est.)