Irak felfedezése: a történelmi gazdagság és a természeti szépség országa

Az Ázsiát a Közel-Kelettel összekötő földhidat elfoglaló Irak mély történelmi gyökerekkel és rengeteg természeti erőforrással rendelkező ország. Stratégiai elhelyezkedése, amely a Perzsa-öböllel határos, Irán és Kuvait között helyezkedik el, kulcsszerepet játszott történelmében és fejlődésében. Teljes területe 438 317 négyzetkilométer, változatos tereppel büszkélkedhet, amely a sivatagi síkságoktól a hegyvidéki régiókig terjed, így feltűnő kontrasztok földje.

Földrajz és éghajlat

Irak tájképének túlnyomó részét széles síkságok ölelik fel, délen az iráni határ mentén fekvő nádas mocsarak nagy elárasztott területeket hoznak létre. Az ország határai 3,809 km-re húzódnak, érintve Iránt, Jordániát, Kuvaitot, Szaúd-Arábiát, Szíriát és Törökországot. A túlnyomórészt sivatagi éghajlat ellenére az iráni és török határ mentén fekvő északi hegyvidéki régiók hideg teleket tapasztalnak erős hóval, amelyek néha kora tavasszal kiterjedt áradásokhoz vezetnek Közép- és Dél-Irakban.

A Perzsa-öböl mentén mindössze 58 km-es partvonallal Irak hozzáférése a tengeri útvonalakhoz korlátozott, de stratégiailag fontos. Az ország legmagasabb csúcsa, a Cheekha Dar 3.611 m-en áll, illusztrálva a földrajzi sokféleséget, amely a tengerszinttől a tornyosuló hegyekig terjed.

Természeti erőforrások és földhasználat

Irak bőséges természeti erőforrásokkal van megáldva, nevezetesen kőolajjal és földgázzal, amelyek gazdaságának gerincét képezik. A foszfátok és a kén szintén jelentősek. A földhasználati szerkezet olyan országról árulkodik, amely szívesen fejleszti mezőgazdasági potenciálját; Területének 18, 10% -át mezőgazdaságnak szentelik, a gabonafélék, például a búza és az árpa, a dátumok és a zöldségek mellett döntő fontosságúak. Az erdőterületek mindössze 1, 90% -ot tesznek ki, ami tükrözi az ország száraz éghajlatát.

A vízkészletekkel való gazdálkodás, különösen az öntözés révén, kritikus szerepet játszik a mezőgazdaság támogatásában, becslések szerint 2012-ben 35 250 négyzetkilométernyi területet öntöznek. Ez létfontosságú egy olyan országban, ahol a terep és az éghajlat jelentős kihívást jelent a termesztés számára.

Népesség és urbanizáció

2020 júliusában Irak lakosságát 38 872 655-re becsülték, jelentős koncentrációval a városi területeken. A lakosság mintegy 70, 90% -a városokban él, beleértve a fővárost, Bagdadot, amely a legnépesebb város, több mint 7 millió lakossal. Más nagyobb városi területek közé tartozik Moszul, Bászra, Kirkuk, Najaf és Erbil – mindegyik hozzájárul Irak sokszínű társadalmának szövetéhez. Az emberek eloszlását nagymértékben befolyásolja a víz és a szántóföld rendelkezésre állása, ami sűrű településekhez vezet a Tigris és az Eufrátesz folyók mentén.

Gazdaság és ipar

A kihívások ellenére Irak gazdasága a növekedés és a diverzifikáció jeleit mutatja. A kőolaj dominanciáját az exportban nem lehet túlbecsülni, mivel a nyersolaj az exporttermékek 99% -át teszi ki. A kormány azonban erőfeszítéseket tesz a gazdasági bázis bővítésére olyan iparágakon keresztül, mint a vegyipar, a textilipar, a bőr, az építőanyagok, az élelmiszer-feldolgozás, a műtrágya és a fémgyártás / feldolgozás.

A mezőgazdaság továbbra is kulcsfontosságú ágazat, amely nemcsak a hazai élelmiszer-ellátáshoz, hanem a foglalkoztatáshoz is hozzájárul. A nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok tükrözik Irak természeti erőforrásaitól való függőségét, India, Kína és az Egyesült Államok kulcsfontosságú exportpartnerek.

Az importoldalon Törökország és Kína jelentős partnerek, élelmiszert, gyógyszert és iparcikkeket szállítanak. Ezek a kapcsolatok hangsúlyozzák Irak integrációját a globális gazdaságba az előtte álló akadályok ellenére.

Előretekintés

Gazdag kulturális örökségével és hatalmas természeti erőforrásaival Irak válaszút előtt áll történelmi öröksége és a jövőre vonatkozó törekvései között. Továbbra is vannak kihívások, különösen az infrastruktúra-fejlesztés és a politikai stabilitás tekintetében. Az ország stratégiai jelentősége azonban mind regionális, mind globális szinten továbbra is lehetőséget kínál a növekedésre és a fejlődésre.

Miközben Irak továbbra is az újjáépítés és a fiatalítás útján halad, a történelmi jelentőség és a természeti gazdagság keveréke továbbra is identitásának sarokköve marad. A fenntartható fejlődésre és a társadalmi kohézióra irányuló összehangolt erőfeszítésekkel Irak kihasználhatja eszközeit, hogy ígéretes jövőt teremtsen népe számára.

Országadatok

Országkód IZ
Régió Middle East
Felület 438317 négyzetkilométer
Földfelület 437367 négyzetkilométer
Vízfelszín 950 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 18.10%
Erdőfelszín 1.90%
Legalacsonyabb magassági pont Persian Gulf 0 m
Legmagasabb magassági pont Cheekha Dar (Kurdish for „Black Tent”) 3,611 m
GDP/fő $16,700 (2017 est.)