Indonézia felfedezése: Az egyenlítő smaragdja

Földrajzi fenség

Indonézia, Délkelet-Ázsia szuverén állama, szigetcsoportként fekszik, fenségesen helyezkedik el az Indiai-óceán és a Csendes-óceán között. Az 1 904 569 négyzetkilométer teljes felületű ország földterület (1 811 569 négyzetkilométer) és víz (93 000 négyzetkilométer) keverékével büszkélkedhet. Határai Malajziával (1881 km), Pápua Új-Guineával (824 km) és Kelet-Timorral (253 km) vannak, gazdag kulturális és ökológiai sokszínűséget teremtve. Az indonéz partvonal több mint 54 716 km-re húzódik, magában foglalva a trópusi éghajlatot, amely a forró és nedves tengerparti alföldektől a mérsékeltebb hegyvidékekig terjed.

Természeti táj és biológiai sokféleség

Indonézia terepét túlnyomórészt a tengerparti alföldek jellemzik, míg a nagyobb szigetek belső hegyeknek adnak otthont, lélegzetelállító tájakat és gazdag biológiai sokféleséget kínálva. Az ország magassága jelentősen változik, az Indiai-óceán legalacsonyabb pontjától (0 m) a Puncak Jaya legmagasabb csúcsáig (4,884 m). Ez a földrajzi sokféleség a természeti erőforrások széles skáláját támogatja, beleértve a kőolajat, ónt, földgázt, nikkelt, fát, bauxitot, rézet, termékeny talajokat, szenet, aranyat és ezüstöt, így Indonézia a természeti gazdagság kincsesbányája.

Környezetgazdálkodás

A mezőgazdaságra szánt földterület 31, 20% -ával és 51, 70% -át erdőkkel borítja, Indonézia a délkelet-ázsiai környezetvédelmi gazdálkodás élvonalában áll. Ezt tovább hangsúlyozza a 67 220 négyzetkilométernyi öntözött terület (2012-ben becsülve), hangsúlyozva az ország elkötelezettségét a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás iránt.

Gazdasági és társadalmi tájkép

2020 júliusától mintegy 267 millió embernek ad otthont, Indonézia dinamikus társadalmi szövetet mutat be, amely főként Jáva szigetén, a Föld egyik legsűrűbben lakott területén koncentrálódik. Más sűrűn lakott régiók közé tartoznak Szumátra, Sulawesi és Kalimantan részei, amelyek az indonéz szigetcsoport sokszínű és élénk kultúrájáról tanúskodnak. A városi lakosság a teljes lakosság 56, 60% -át teszi ki, ami jelentős urbanizációs trendeket mutat.

A gazdaságosság áttekintése

Indonézia gazdaságát különböző ágazatok élénkítik, beleértve a kőolajat és a földgázt, a textilipart, az autóipart és így tovább. A nemzet természeti erőforrásainak gazdagsága előkészítette az utat egy virágzó exportpiachoz, ahol Kína, az Egyesült Államok, Japán, India és Szingapúr kulcsfontosságú partnerek. A mezőgazdasági termékek, nevezetesen a gumi, a pálmaolaj és a kávé jelentős szerepet játszanak mind a belföldi fogyasztásban, mind az exportbevételekben. Figyelemre méltó, hogy az ország egy főre jutó GDP-je 2017-ben 12 400 dollár volt, tükrözve a folyamatos gazdasági növekedést és fejlődést.

Kulturális örökség és modern identitás

A hivatalos nyelv, a Bahasa Indonesia egyesítő közegként szolgál egy etnikai és kulturális sokszínűségben gazdag országban. Indonézia városi központjai, különösen Jakarta – a főváros, nyüzsgő tevékenységi központok, amelyek Indonézia modern arcát képviselik, miközben megőrzik a mélyen gyökerező kulturális örökséget. Ezek a városok nemcsak gazdasági jelentőségük miatt létfontosságúak, hanem az oktatás, a kultúra és a politika központjai is.

Vezetés egy fényes jövő felé

Az olyan kihívások ellenére, mint a villamosítás, 2017-ben 14 millió ember maradt áram nélkül, Indonézia folyamatosan halad az inkluzív növekedés és a fenntartható fejlődés felé. Az infrastruktúra fejlesztésére helyezett hangsúly, valamint az oktatás, az egészségügy és az ipar fellendítésére irányuló kormányzati erőfeszítések hangsúlyozzák a nemzet elkötelezettségét az indonézek virágzó jövőjének biztosítása iránt.

Összefoglalva, Indonézia lenyűgöző földrajzával, gazdag természeti rezervátumaival és élénk kulturális kárpitjával elbűvöli. A sokszínűségre és rugalmasságra büszke nemzetként Indonézia a fenntarthatóság és az innováció útján navigál, és még fényesebb jövőt ígér a világ színpadán.

Országadatok

Országkód ID
Régió East Asia/Southeast Asia
Felület 1904569 négyzetkilométer
Földfelület 1811569 négyzetkilométer
Vízfelszín 93000 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 31.20%
Erdőfelszín 51.70%
Legalacsonyabb magassági pont Indian Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont Puncak Jaya 4,884 m
GDP/fő $12,400 (2017 est.)