Honduras felfedezése: Közép-amerikai gyöngyszem

A Közép-Amerika szívében fekvő Honduras természeti szépséggel, történelmi gazdagsággal és kulturális élénkséggel teli ország. Megosztja határait Guatemalával, El Salvadorral és Nicaraguával, és kiterjedt partvonallal büszkélkedhet, amely mind a Karib-tengert, mind a Csendes-óceán északi részét érinti. A teljes területe 112 090 négyzetkilométer, ebből 111 890 négyzetkilométer szárazföld és 200 négyzetkilométer víz, Honduras változatos terepet mutat be, amely a szubtrópusi alföldektől a mérsékelt hegyvidéki régiókig terjed.

Földrajzi sokféleség

Az ország földrajzi sokfélesége nyilvánvaló a többnyire hegyvidéki belső és keskeny tengerparti síkságokban. Honduras teljes szárazföldi határa 1,575 km, Guatemala 244 km, El Salvador 391 km, Nicaragua pedig 940 km. Az ország partvonala több mint 823 km hosszú, lélegzetelállító kilátást és tengeri kaput kínál a világra. Az éghajlat az alföldi szubtrópusitól a hegyek mérsékelt mértékéig változik, gazdag növény- és állatvilággal. A Cerro Las Minas, amely 2.870 méteren magas, az ország legmagasabb magassági pontját jelöli, míg a Karib-tenger a legalacsonyabb.

Természeti erőforrások és terep

A természeti erőforrásokban gazdag Honduras faanyaggal, aranyral, ezüsttel, rézzel, ólommal, cinkkel, vasércgel, antimonnal, szénnel, halakkal és jelentős vízenergia-potenciállal rendelkezik. Tájképét masszív hegyek jellemzik, keskeny parti síkságokkal tarkítva, 28,80% mezőgazdasági földterülettel és 45,30% erdőterülettel. A terep által támasztott kihívások ellenére az országnak sikerült számos mezőgazdasági terméket termesztenie, mint például banán, kávé, citrusfélék, kukorica és afrikai pálma; állattenyésztési és halászati ágazatának kiegészítése.

Gazdasági áttekintés

Honduras gazdasága elsősorban a mezőgazdaságon alapul, a banán és a kávé a fő exporttermékek. Az országnak azonban növekvő ipari szektora is van, amely a cukorfeldolgozásra, a textil-, szövött és kötött ruházatra, valamint a faipari termékekre, köztük a szivarra összpontosít. 2017-től az Egyesült Államok vezető exportpartnerré vált, majd Németország, Belgium, El Salvador, Hollandia, Guatemala és Nicaragua. Behozatali szempontból Honduras leginkább az Egyesült Államokból, Guatemalából, Kínából, Mexikóból, El Salvadorból, Panamából és Costa Ricából származó árukra támaszkodik, a kommunikációs berendezések, gépek, szállítóanyagok és élelmiszerek a fő importtermékek.

Népesség és urbanizáció

A becslések szerint 2020 júliusától körülbelül 9 235 340 fős teljes népességgel Honduras egyedülálló urbanizációs mintát mutat közép-amerikai szomszédaihoz képest. Lakosainak többsége a hegyvidéki nyugati felén él, jelentős népességközpontokkal a fővárosban, Tegucigalpában és San Pedro Sulában. Az északi Rio Ulua-völgy sűrűn lakott alföldi területként tűnik ki. A városi lakosság a teljes népesség 58, 40% -át teszi ki, ami fokozatos, de folyamatos elmozdulást jelez az urbanizáció felé. A spanyol hivatalos nyelvként szolgál, elősegítve az egység érzését a hondurasi lakosságot alkotó különböző csoportok között.

Kulturális és társadalmi szövet

Honduras élénk kultúrát mutat be, amely őslakos, afrikai és spanyol hatásokból merít, konyhájában, zenéjében és fesztiváljaiban látható. Annak ellenére, hogy gazdasági kihívásokkal szembesülnek, az egy főre jutó GDP-t 2017-ben 5 600 dollárra becsülik, a hondurasiak rugalmasságukról és erős közösségi kötelékeikről ismertek. Az ország villamosítására irányuló erőfeszítések folyamatban vannak, 2017-ben mintegy 2 millió lakos maradt áram nélkül. Ennek ellenére a hondurasi nép szelleme és elkötelezettsége országuk fejlesztése iránt fényesen ragyog.

Előretekintés

Miközben Honduras továbbra is a fenntartható fejlődés felé vezető úton halad, továbbra is nagy potenciállal rendelkező ország marad. Természeti szépsége, stratégiai földrajzi elhelyezkedésével, gazdag erőforrásaival és szorgalmas lakosságával kombinálva megteremti a jövőbeli növekedés és jólét színpadát. Az utazók, befektetők és helyiek számára egyaránt Honduras rengeteg lehetőséget kínál, amelyek felfedezésre és ápolásra várnak.

Országadatok

Országkód HO
Régió Central America
Felület 112090 négyzetkilométer
Földfelület 111890 négyzetkilométer
Vízfelszín 200 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 28.80%
Erdőfelszín 45.30%
Legalacsonyabb magassági pont Caribbean Sea 0 m
Legmagasabb magassági pont Cerro Las Minas 2,870 m
GDP/fő $5,600 (2017 est.)