Guyana felfedezése: gyöngyszem Dél-Amerika északi partján

Dél-Amerika északi partján, az Atlanti-óceán északi része által határolt Suriname és Venezuela között fekszik Guyana, a buja természeti szépségek és gazdag kulturális örökség országa. A 214 969 négyzetkilométeres területen, a 196 849 négyzetkilométeres földterülettel és a 18 120 négyzetkilométeres víztestekkel Guyana változatos földrajzzal büszkélkedhet a part menti síkságoktól a gördülő felföldekig és a déli kiterjedt szavannákig.

Földrajzi és éghajlati viszonyok

Guyana terepét elsősorban a többnyire gördülő hegyvidék jellemzi, figyelemre méltó alacsony parti síksággal és a szavanna által jellemzett déli régióval. Az ország összesen 2,933 km-es szárazföldi határokkal rendelkezik Brazíliával (1,308 km), Suriname-val (836 km) és Venezuelával (789 km), és partvonala 459 km, amely alapvető hozzáférést biztosít az Atlanti-óceán északi részéhez. Az egyenlítőhöz való közelsége ellenére Guyana trópusi éghajlatot élvez, a hőt az északkeleti passzátszelek mérséklik. Két elsődleges esős évszakot tapasztal, májustól augusztusig és novembertől januárig, így környezeti feltételei ideálisak a különböző ökoszisztémák és a mezőgazdaság számára.

Az ország magassága változó, a legalacsonyabb pont az Atlanti-óceán mentén a tengerszinten van, és a legmagasabb magassága a Roraima-hegyen található Laberintos del Norte-nál található, 2,775 m-re emelkedik. Ez a topográfiai sokféleség megkönnyíti a természeti erőforrások gazdagságát, beleértve a bauxitot, az aranyat, a gyémántot, a keményfa fát, a garnélarákot és a halat, amelyek központi szerepet játszanak a nemzet gazdaságában és életmódjában.

Természeti erőforrások, mezőgazdaság és ipar

A természeti erőforrásokban gazdag Guyana gazdasága jelentős hasznot húz a bauxit- és aranybányászatból, valamint a gyémántból és az értékes fából. A mezőgazdasági ágazat, amely az ország földterületének 8, 40% -át hasznosítja, cukornádat, rizst, étolajokat, valamint állatállományt és tenger gyümölcseit, például marhahúst, sertéshúst, baromfit, garnélarákot és halat termel. Ezeket az ágazatokat 2012-től becslések szerint 1,430 négyzetkilométernyi öntözött terület támogatja, kiemelve a mezőgazdaság és a kapcsolódó iparágak, például a cukor- és rizsőrlés, a textilipar, valamint a közelmúltban a fa- és aranybányászat fontosságát az ország gazdasági szerkezetében.

Demográfia és urbanizáció

A 2020 júliusában 750 204 főre becsült népességű Guyana koncentrált demográfiai mintát mutat, lakosságának többsége a fővárosban, Georgetownban és környékén él, különösen északkelet felé. További népes régiók közé tartoznak a Berbice folyó menti területek. Ennek ellenére az ország hatalmas területei továbbra is ritkán lakottak, tükrözve a nagy erdőterületeket, amelyek a terület 77, 40% -át fedik le, és hozzájárulnak gazdag biológiai sokféleségéhez. Ezenkívül 2020-ban a lakosságnak csak mintegy 26,80% -a élt városi központokban, ami túlnyomórészt vidéki lakások többségét mutatja.

Guyana hivatalos nyelve az angol, amely tükrözi gyarmati történelmét, megkönnyítve a kommunikációt és az oktatást a különböző etnikai csoportok között. Népét együttesen Guyanese néven ismerik, tükrözve a kultúrák és hagyományok keverékét, amelyek gazdagítják a nemzet társadalmi tájképét.

Gazdasági kilátások

A guyanai gazdaságot, amelynek egy főre jutó GDP-je 2017-ben 8 100 dollár volt, a természeti erőforrások széles skálája és a mezőgazdasági termelékenység befolyásolja. Az ország fő exportpartnerei közé tartozik Kanada, az Egyesült Államok, Panama, az Egyesült Királyság, Jamaica, valamint Trinidad és Tobago. A legfontosabb exportcikkek közé tartozik a cukor, az arany, a bauxit, az alumínium-oxid, a rizs, a garnélarák, a melasz, a rum és a fa. Ezzel szemben legnagyobb importpartnerei Trinidad és Tobago, az Egyesült Államok, Kína és Suriname, az import főként gyártásból, gépekből, kőolajból és élelmiszerekből áll. Ez a kereskedelmi dinamika hangsúlyozza Guyana integrációját a globális piacba, egyensúlyozva az erőforrás-alapú export és az iparcikkek és élelmiszerek behozatala között.

A villamosítási arány 2016-ra elérte a teljes népesség 84,2% -át, ami jelentős előrelépést jelent az infrastruktúra fejlesztése és a polgárok villamos energiához való hozzáférése terén. Ez a fejlődés támogatja mind a guyanai emberek életminőségét, mind az iparágak és vállalkozások működési képességeit.

Összefoglalva, Guyumedana kiváló természeti szépséggel, gazdag erőforrásokkal és élénk kultúrával rendelkező nemzetként jelenik meg. Dél-Amerika északi részén egyedülálló módon helyezkedik el, és a fejlődő országokra jellemző kihívásokkal és lehetőségekkel szembesül, navigálva kiterjedt természeti tájainak megőrzése és gazdasági fejlődésének előmozdítása között. Ahogy Guyana tovább fejlődik és integrálódik a globális gazdaságba, legnagyobb értékei – változatos környezete, erőforrásai és emberei – kritikus szerepet játszanak jövőjének alakításában.

Országadatok

Országkód GY
Régió South America
Felület 214969 négyzetkilométer
Földfelület 196849 négyzetkilométer
Vízfelszín 18120 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 8.40%
Erdőfelszín 77.40%
Legalacsonyabb magassági pont Atlantic Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont Laberintos del Norte on Mount Roraima 2,775 m
GDP/fő $8,100 (2017 est.)