Guatemala felfedezése: egy közép-amerikai ékszer

Földrajzi csodák

A Közép-Amerika szívében fekvő Guatemala természeti szépségekkel és földrajzi sokféleséggel teli ország. A Csendes-óceán északi részén fekszik Salvador és Mexikó között, valamint a Hondurasi-öböl (Karib-tenger) Honduras és Belize között. A nemzet területe 108 889 négyzetkilométer, amely főként szárazföldet (107 159 négyzetkilométert) foglal magában, szerény vízrészesedéssel (1 730 négyzetkilométer). Partvonala 400 km hosszan húzódik, lélegzetelállító kilátást és rengeteg tengeri biológiai sokféleséget kínálva.

Éghajlat és terep

Guatemala éghajlata túlnyomórészt trópusi; forró és párás az alföldön, míg a hegyvidék hűvösebb éghajlatot élvez. Ez a hőmérséklet-ingadozás kiegészíti az ország változatos terepét, ahol két kelet-nyugati irányú hegylánc osztja Guatemalát három különálló régióra: a hegyvidéki hegyvidékre, a termékeny csendes-óceáni partvidékre a hegyektől délre és a hatalmas északi Peten-alföldre. Ez a sokféleség lehetővé teszi az ökoszisztémák és fajok sokaságának virágzását itt.

Természeti erőforrások és földhasználat

Guatemala különféle természeti erőforrásokkal rendelkezik, beleértve a kőolajat, a nikkelt, a ritka erdőket, a halakat, a chicle-t és a vízenergia-potenciált. A föld összetétele erős mezőgazdasági alapot tár fel – a földterület 41, 20% -át mezőgazdaságnak szentelik, míg 33, 60% -át erdők borítják, tükrözve az ország elkötelezettségét mind a gazdaság, mind az ökológia iránt. 2012-től 3,375 négyzetkilométernyi földterület öntözés alatt áll, hangsúlyozva a mezőgazdaság jelentőségét a guatemalai gazdaságban.

Népesség demográfiai adatai

A becslések szerint 2020 júliusában 17 153 288 lakosú Guatemala a kultúrák és hagyományok élénk kárpitját mutatja. Földrajzi sokfélesége ellenére a guatemalaiak többsége az ország déli felében él, különösen a hegyvidéki régiókban. A lakosság több mint fele inkább a vidéki területek nyugalmát részesíti előnyben a nyüzsgő városi élettel szemben. Guatemala City, a főváros, a legnépesebb városi terület, amely 2020-tól mintegy 2.935 millió polgárnak ad otthont.

Gazdasági áttekintés

Guatemala gazdaságának gerincét gazdag mezőgazdasági termékei alkotják, beleértve a cukornádat, a kukoricát, a banánt, a kávét, a babot és a kardamomot, valamint a robusztus állattenyésztési ágazatot. Ezek az ágazatok nemcsak a hazai igényeket tartják fenn, hanem jelentősen hozzájárulnak a nemzet exportjához is. Ami az iparágakat illeti, Guatemala réseket fejlesztett ki a cukorfeldolgozásban, a textil- és ruházati gyártásban, a bútorgyártásban, a vegyi anyagokban, a kőolajban és különösen a turizmusban. Az ország exportpartnerei elsősorban az Egyesült Államok, El Salvador, Honduras, Nicaragua és Mexikó, fő exportja a cukor, kávé, kőolaj, ruházat, banán, gyümölcs és zöldség, kardamom, gyártási termékek, drágakövek, fémek és villamos energia.

Kereskedelem és beruházások

Az Egyesült Államok Guatemala fő kereskedelmi partnere, de az ország jelentős kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn többek között Kínával, Mexikóval, El Salvadorral is. Az import döntő szerepet játszik Guatemala gazdaságának fenntartásában, mivel az ország üzemanyagokat, gépeket, építőanyagokat, gabonát és műtrágyákat importál elsősorban az Egyesült Államokból, Kínából és Mexikóból. Ezeknek a nemzetközi kapcsolatoknak a feltárása elősegíti a gazdasági növekedést, és utat nyit a technológiai és infrastrukturális fejlődéshez.

Kihívások és kilátások

Gazdag kulturális öröksége és természeti erőforrásai ellenére Guatemala számos kihívással néz szembe, beleértve a lakosság villamos energia nélkül élő szegmensét, amelyet 2017-ben 1 millió emberre becsültek. Mindazonáltal, az egy főre jutó GDP 2017-ben 8 200 dollár volt, az ország ígéretes növekedést és fejlődést mutat. A villamosítás fokozása Guatemalában ösztönözheti a gazdasági tevékenységet, javíthatja az életszínvonalat, és új lehetőségeket nyithat meg a fenntartható fejlődés számára.

Záró gondolatok

Guatemala buja tájaival, gazdag erőforrásaival és változatos kultúráival Közép-Amerika rugalmasságának és élénkségének bizonyítéka. Miközben továbbra is navigál a gazdasági és társadalmi fejlődés felé vezető útján, ez a nemzet továbbra is lenyűgöző célpont marad a felfedezők és a befektetők számára egyaránt, a kihívások és lehetőségek egyedülálló keverékét kínálva.

Országadatok

Országkód GT
Régió Central America
Felület 108889 négyzetkilométer
Földfelület 107159 négyzetkilométer
Vízfelszín 1730 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 41.20%
Erdőfelszín 33.60%
Legalacsonyabb magassági pont Pacific Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont Volcan Tajumulco (highest point in Central America) 4,220 m
GDP/fő $8,200 (2017 est.)