Grenada felfedezése: A Karib-tenger fűszeres szigete

Bevezetés

A Karib-tenger szívében fekvő Grenada egy magával ragadó sziget, amely a Karib-tenger és az Atlanti-óceán között helyezkedik el, Trinidad és Tobagótól északra. A buja, vulkanikus tájairól és élénk kultúrájáról ismert Grenada a természeti szépség, a történelem és a kaland egyedülálló keverékét kínálja. 344 négyzetkilométeres területével ez egy kis ország, ahol rengeteg élmény várja a látogatókat és a lakosokat egyaránt.

Földrajz és éghajlat

Grenada büszkén büszkélkedhet 121 km hosszú tengerpartjával, lélegzetelállító strandokkal és festői kikötőkkel. A sziget topográfiája túlnyomórészt vulkanikus, központi hegyekkel rendelkezik, amelyek ikonikus táját alakítják. A Szent Katalin-hegy, a legmagasabb magassági pont 840 méterrel, látványos kilátást és kihívást jelentő túrákat kínál a szabadtéri szerelmeseinek. Vulkanikus eredete ellenére Grenada trópusi éghajlattal van megáldva, amelyet az északkeleti passzátszelek mérséklenek, így egész évben a turisták célpontjává és a mezőgazdaság termékeny talajává válik.

Természeti erőforrások és földhasználat

A sziget természeti erőforrásai közé tartozik a bőséges fa és a különféle trópusi gyümölcsök, amelyek szerves szerepet játszanak a gazdaságban és a helyi étrendben. A földterület mintegy 32, 30% -át mezőgazdasági célokra szánják, az erdők a terület mintegy 50% -át borítják, hangsúlyozva Grenada elkötelezettségét természeti örökségének megőrzése iránt. 2012-től becslések szerint 20 négyzetkilométernyi területet öntöztek, támogatva a különböző növények termesztését és hozzájárulva a helyi közösségek fenntarthatóságához.

Társadalom és népesség

Grenada lakossága 2020 júliusában körülbelül 113 094 fő. Az angol, mint hivatalos nyelv, a grenadaiak közötti kommunikáció egyesítő médiumaként szolgál. A városi trendeket világszerte tükrözi, hogy a lakosság mintegy 36, 50% -a városi területeken él, mintegy 39 000 lakos él Saint George’s fővárosában. A lakosság főként a tengerpartok mentén koncentrálódik, ahol a közösségek a tenger bőségéből és a strandok szépségéből élnek.

Kultúra és gazdaság

Grenada kultúrája gazdag kárpit, amelyet afrikai, európai és indiai hatások szőttek. Ez a sokszínűség tükröződik a sziget kulináris jeleneteiben, fesztiváljaiban és zenéjében. A mezőgazdaság továbbra is a gazdaság alapja, a banán, a kakaó, a szerecsendió és a buzogány az elsődleges növények közé tartozik. Érdekes, hogy Grenada a világ egyik legnagyobb szerecsendió-termelője, a „The Spice Isle” becenevet kapta.

A gazdaság olyan iparágakból is profitál, mint az élelmiszerek és italok, a textilipar, a könnyű összeszerelési műveletek, a turizmus és az építőipar. Az oktatás és a call-center műveletek olyan feltörekvő ágazatokat képviselnek, amelyek hozzájárulnak a sziget GDP-jéhez. A 2017-es 15 100 dolláros egy főre jutó GDP-vel Grenada azon dolgozik, hogy megerősítse gazdasági alapjait és virágzó jövőt biztosítson polgárai számára.

Kereskedelem és fejlesztés

Grenada stratégiai elhelyezkedése és gazdag természeti erőforrásai lehetővé tették, hogy erős kereskedelmi kapcsolatokat ápoljon a világ országaival. Az Egyesült Államok, Japán és a szomszédos karibi nemzetek a fő exportpartnerei közé tartoznak, olyan termékekkel, mint a szerecsendió, a banán és a kakaó. Ezzel szemben a Grenadába irányuló behozatal magában foglalja az élelmiszereket, az iparcikkeket, a gépeket és az üzemanyagot, elsősorban az Egyesült Államokból, Trinidad és Tobagóból, valamint Kínából.

Az infrastruktúra tekintetében Grenada jelentős mérföldköveket ért el, beleértve a villamosítási arányt 2016-ban 92, 3% -kal, ami tükrözi az ország elkötelezettségét a lakosság megélhetésének javítása iránt a modern kényelem és szolgáltatások révén.

Következtetés

Grenada varázslatos tájaival, rugalmas gazdaságával és gazdag kulturális örökségével továbbra is a Karib-térség ékköve. Akár a homokos partok vonzzák a szabadidő, akár a mezőgazdasági és ipari vállalkozások érdeklik, ez a sziget mindenki számára kínál valamit. Ahogy Grenada tovább növekszik és fejlődik, megőrzi báját és élénkségét, meghívva a világot, hogy fedezze fel csodáit és lehetőségeit.

Országadatok

Országkód GJ
Régió Central America
Felület 344 négyzetkilométer
Földfelület 344 négyzetkilométer
Vízfelszín 0 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 32.30%
Erdőfelszín 50.00%
Legalacsonyabb magassági pont n/a
Legmagasabb magassági pont Mount Saint Catherine 840 m
GDP/fő $15,100 (2017 est.)