Gambia felfedezése: Afrika rejtett gyöngyszeme

Földrajzi csodák és éghajlat

Gambia, a Nyugat-Afrikában fészkelő karcsú paradicsomi darab egyedülálló helyzetben van, mivel az Atlanti-óceán északi részével és Szenegállal határos. Kompakt, mindössze 11 300 négyzetkilométeres felületével figyelemre méltóan változatos ökológiai lábnyomot kínál, amely 10 120 négyzetkilométer földet és további 1 180 négyzetkilométer vizet tartalmaz. Az ország különlegessége a 749 km-es határ Szenegállal, amely három oldalról borítja, míg egy szerény 80 km-es partvonal összeköti a hatalmas Atlanti-óceánnal.

A gambiai éghajlati viszonyok a trópusi; ahol júniustól novemberig a földet esőben fürdik, hűvösebb, száraz évszakba lépve, amely novembertől májusig tart. A terep alapvetően a Gambia folyó ártere, amelyet alacsony dombok határolnak, és olyan magassági spektrumot hoznak létre, amely tengerszinten az Atlanti-óceánba süllyed, és mindössze 53 m névtelen magasságban tetőzik. Ez a topográfia támogatja a növény- és állatvilág gazdag kárpitját, hozzájárulva annak természetes vonzerejéhez.

Természeti és emberi kincs

Gambia természeti erőforrásai sokfélék és létfontosságúak gazdasága számára. A kincstár többek között halakat, agyagot, szilícium-dioxid-homokot, titánt (rutil és ilmenit), ónt, cirkont tartalmaz. Földhasználata a mezőgazdasági dominanciát tükrözi, 56,10% -át gazdálkodásnak szentelték, 43,90% -át erdők borítják. Annak ellenére, hogy Afrika egyik legkisebb országa, hatékonyan kiaknázza eszközeit, becslések szerint 2012-ben 50 négyzetkilométernyi öntözött területtel.

Ha közelebbről megnézzük a demográfiai eloszlást, kiderül, hogy a települések a Gambia folyó mentén terjeszkedtek. Banjul, a főváros, Serekundával, a legnagyobb várossal együtt rögzíti a lakosságot az Atlanti-óceán partja mentén. 2020 júliusában a becsült népesség körülbelül 2 173 999 gambiai volt, a 2020-as becslések szerint jelentős 62.60% -uk városi környezetben lakott.

Gazdasági környezet

A gambiai gazdaság gerincét a mezőgazdaság adja, rizs, köles, cirok, földimogyoró, kukorica, szezámmag, manióka, pálmamag és állatállomány, például szarvasmarha, juh és kecske. Ez az ágazat nemcsak a nemzetet táplálja, hanem megalapozza iparágait is, amelyek a földimogyoró, a hal, a bőr, a turizmus, az italok és egyebek köré összpontosulnak.

A kereskedelmi kapcsolatok megvilágítják az ország gazdasági elkötelezettségét, a fő exportot, beleértve a földimogyoró-termékeket, a halat, a pamutszöszt és a pálmamagot. Figyelemre méltó, hogy Bissau-Guinea, Vietnam, Szenegál és Mali az export legfontosabb kedvezményezettjei közé tartozik. A másik oldalon Gambia elsősorban Elefántcsontpartról, Brazíliából, Spanyolországból, Kínából, Oroszországból, Hollandiából és Indiából importál, az élelmiszerekre, a gyártásra, az üzemanyagra, a gépekre és a szállítóeszközökre összpontosítva.

Kihívások és lehetőségek

Élénk kultúrája és gazdasági törekvései ellenére Gambia olyan kihívásokkal küzd, mint a lakosság villamosítása, mivel 2017-től mintegy 1 millió ember maradt áram nélkül. Ugyanakkor ugyanebben az évben az egy főre jutó GDP 2 600 dollár volt, ami egy rugalmas, növekedésre kész gazdaságot jelez.

Következtetés

Gambia festői tájaival, trópusi éghajlatával és változatos természeti erőforrásaival egyedülálló helyzetben van Nyugat-Afrikában. A mezőgazdaság és a kereskedelem iránti elkötelezettsége, párosulva népének szellemiségével, egy potenciállal érett nemzetet hangsúlyoz. Miközben Gambia továbbra is a gazdasági fejlődés és a fenntarthatóság felé halad, története továbbra is meggyőző bizonyítéka a rugalmasságnak és az afrikai sokszínűség gazdag szövetének.

Országadatok

Országkód GA
Régió Africa
Felület 11300 négyzetkilométer
Földfelület 10120 négyzetkilométer
Vízfelszín 1180 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 56.10%
Erdőfelszín 43.90%
Legalacsonyabb magassági pont Atlantic Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont unnamed elevation 53 m
GDP/fő $2,600 (2017 est.)