Gabon felfedezése: Közép-Afrika ékköve

Közép-Afrikában, az Egyenlítő mentén, az Atlanti-óceánt megcsókoló partvonallal fekszik Gabon, a mély természeti szépségek és bőséges erőforrások országa. A 267 667 négyzetkilométeres területen Gabon olyan változatos tájat mutat be, mint az ökológiai gazdagsága. A keskeny tengerparti síkságoktól a dombos belső területekig és a keleti és déli szavannákig Gabon egy földrajzi csoda, amely megtestesíti a kontinens páratlan biológiai sokféleségének lényegét.

Földrajz és éghajlat

Gabon három országgal osztja meg 3,261 kilométeres szárazföldi határait: északon Kamerun, amelynek határhossza 349 km, a Kongói Köztársaság keleten és délen 2,567 km, és egy kisebb határ Egyenlítői-Guineával, amely 345 km. Az ország partvonala 885 km hosszan húzódik az Atlanti-óceán mentén, nemcsak lenyűgöző tájakat, hanem jelentős gazdasági lehetőségeket is kínálva, különösen a kőolaj-kitermelésben.

Gabon éghajlata trópusi, egész évben magas hőmérséklet és páratartalom jellemzi. Ez az éghajlati viszony támogatja az ország egyik legértékesebb kincsét, hatalmas esőerdőit, amelyek az ország területének mintegy 81% -át borítják. A kihívást jelentő időjárás ellenére Gabon változatos terepe a parti síkságoktól a belső dombokig és a keleti szavannákig képezi biológiai sokféleségének gerincét.

Természeti erőforrások és gazdaság

Gabon rengeteg természeti erőforrással rendelkezik, beleértve a kőolajat, a földgázt, a gyémántot, a nióbiumot, a mangánt, az uránt, az aranyat, a fát, a vasércet és a potenciális vízenergiát. Ezek az erőforrások ösztönözték az ország gazdaságát, élen járva a kőolaj-kitermeléssel és -finomítással. Gabon azonban robusztus iparágakat is fenntart a mangán- és aranybányászatban, a vegyiparban, a hajójavításban, az élelmiszer- és italgyártásban, a textiliparban, a fakitermelésben és a rétegelt lemezgyártásban, bemutatva gazdasági bázisának sokszínűségét.

A mezőgazdasági ágazat, bár a földterületnek csak egy részét (19%) használja művelésre, kakaót, kávét, cukrot, pálmaolajat, gumit és halat termel, a szarvasmarha-tenyésztés és az okoume, egy trópusi puhafa betakarítása mellett, amely jelentős szerepet játszik a helyi gazdaságban.

Gabon kereskedelmi kapcsolatai az egész világra kiterjednek, jelentős exportpartnerségekkel Kínával, az Egyesült Államokkal, Írországgal, Hollandiával, Dél-Koreával, Ausztráliával és Olaszországgal. A nyersolaj, a fa, a mangán és az urán a legfontosabb exporttermékek közé tartozik, ami azt mutatja, hogy az ország természeti erőforrásaira támaszkodik. Az import magában foglalja a gépeket és berendezéseket, az élelmiszereket, a vegyi anyagokat és az építőanyagokat, elsősorban Franciaországból, Belgiumból és Kínából.

Népesség és urbanizáció

A becslések szerint 2020 júliusától 2 230 908 fős népességgel Gabon viszonylag alacsony népsűrűséggel rendelkezik a szárazföldjéhez képest. A lakosság zsebekben oszlik meg az ország egész területén, a legnagyobb városi központ a főváros, Libreville, amely az Atlanti-óceán északnyugati partján található. Figyelemre méltó, hogy Gabon lakosságának mintegy 90, 10% -a városi területeken lakik, ami bizonyítja az ország gyors urbanizációját és az erőforrások és szolgáltatások koncentrációját a városokban.

A hivatalos nyelv a francia, tükrözve Gabon gyarmati örökségét, és az emberek gaboniként azonosítják magukat. Gabon társadalmi szövete kulturális kifejezések, hagyományok és nyelvek kárpitja, amelyek kiemelik a nemzet gazdag kulturális sokszínűségét.

Infrastrukturális és fejlesztési kihívások

Annak ellenére, hogy Gabon gazdag természeti erőforrásokban és jelentős, 18 100 dolláros egy főre jutó GDP-ben (2017-től), számos fejlesztési kihívással néz szembe. A villamosítási ráta azt mutatja, hogy 2017-ben mintegy 200 000 gaboni még mindig áram nélkül élt, ami aláhúzza a vidéki és fejletlen régiókban továbbra is fennálló infrastrukturális hiányosságokat.

Ezenkívül a vagyon és a gazdasági tevékenység városi területeken való koncentrálódása, különösen a kőolajágazatban, aggályokat vet fel a méltányos növekedés és a környezeti fenntarthatóság tekintetében. A kormány lépéseket tett a gazdaság diverzifikálása és a környezetvédelemre és a fenntartható fejlődésre irányuló politikák végrehajtása felé.

Következtetés

Gabon, stratégiai elhelyezkedésével Közép-Afrika szívében, hídként szolgál a kontinens belsejének sűrű erdői és a hatalmas Atlanti-óceán között. A kultúrák, nyelvek és hagyományok gazdag kárpitja, valamint a jelentős természeti erőforrások Gabont nagy potenciállal rendelkező országként helyezik el. Miközben a fenntartható fejlődés és a diverzifikált gazdasági növekedés jövője felé halad, Gabon továbbra is lenyűgöző tanulmány marad a természet ajándékai és gondozása közötti egyensúlyról.

Országadatok

Országkód GB
Régió Africa
Felület 267667 négyzetkilométer
Földfelület 257667 négyzetkilométer
Vízfelszín 10000 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 19%
Erdőfelszín 81.00%
Legalacsonyabb magassági pont Atlantic Ocean 0 m
Legmagasabb magassági pont Mont Iboundji 1,575 m
GDP/fő $18,100 (2017 est.)