Burkina Faso felfedezése: Bepillantás Nyugat-Afrika szívébe

Földrajz és éghajlat

A Nyugat-Afrikában, Ghánától északra fekvő Burkina Faso egy tengerparttal nem rendelkező ország, összetett földrajzzal és éghajlattal, amely életmódját alakítja. A nemzet területe 274 200 négyzetkilométer, a földterület 273 800 négyzetkilométer, a fennmaradó 400 négyzetkilométert pedig a víztestek teszik ki. 3,611 km szárazföldi határait hat országgal osztja meg: Benin (386 km), Elefántcsontpart (545 km), Ghána (602 km), Mali (1325 km), Niger (622 km) és Togo (131 km). Változatos tájai ellenére az országnak nincs tengerpartja, ami megkülönbözteti néhány szomszédjától.

Burkina Faso éghajlata három különálló zónára oszlik. A déli felén forró trópusi szavanna éghajlat fekszik, rövid esős évszakkal, amely az északi felében a Száhel-övezetre jellemző trópusi forró félszáraz sztyeppévé válik, és egy kis forró sivatagi terület északon, a Szahara sivataggal határos. Az éghajlati övezetek sokfélesége hozzájárul az ország mezőgazdasági és életkörülményeinek széles skálájához.

Burkina Faso terepét leginkább sík vagy széttagolt, hullámzó síkságok jellemzik, nyugaton és délkeleten dombokkal. A nemzet egy kiterjedt fennsíkon helyezkedik el, ahol szavannák vannak, amelyek északon füvesek, és délen fokozatosan ritka erdőkké alakulnak. Burkina Faso legalacsonyabb pontja a Mouhoun (Fekete Volta) folyó 200 méter tengerszint feletti magasságban, míg a legmagasabb pont a Tena Kourou, elérve a 749 métert.

Természeti erőforrások és földhasználat

Burkina Faso számos természeti erőforrással rendelkezik, beleértve az aranyat, mangánt, cinket, mészkövet, márványt, foszfátokat, habkövet és sót. Ezek az erőforrások jelentős szerepet játszanak az ország gazdaságában, különösen az aranyban, amely jelentős exporttermék. A földet túlnyomórészt mezőgazdaságra használják, 44, 20% -a mezőgazdasági földterület és 19, 30% -a erdő. 2016-tól mintegy 550 négyzetkilométernyi terület volt öntözés alatt, támogatva olyan növények termesztését, mint a gyapot, földimogyoró, shea dió, szezámmag, cirok, köles, kukorica és rizs. Az állattenyésztés szintén lényeges része az ország mezőgazdasági ágazatának.

Népesség és urbanizáció

Burkina Faso becsült összlakossága 2020 júliusától 20 835 401 fő, mérsékelten urbanizált társadalommal rendelkezik. A lakosság mintegy 30, 60% -a városi területeken él, beleértve Ouagadougou fővárosát, amely mintegy 2, 780 millió embernek ad otthont, és Bobo-Dioulasso-t, az ország második legnagyobb városát, mintegy 972 000 lakossal. A lakosság elsősorban az ország központjában és déli részén koncentrálódik, ahol az éghajlat és a terep kedvezőbb a lakóhely és a mezőgazdaság számára.

Gazdaság és fejlődés

Burkina Faso gazdasága változatos, a mezőgazdaság kulcsszerepet játszik az olyan iparágak mellett, mint a pamutszöszgyártás, az italok, a mezőgazdasági feldolgozás, a szappan, a cigaretta, a textilipar és az aranybányászat. A nemzet elsősorban aranyat, gyapotot és állatállományt exportál, Svájc, India és Dél-Afrika jelentős exportpartnerek. Az import magában foglalja a tőkejavakat, az élelmiszereket és a kőolajat, Kínával, Elefántcsontparttal és az Egyesült Államokkal a legfontosabb importpartnerek között.

Természeti és emberi erőforrásai ellenére Burkina Faso fejlesztési kihívásokkal néz szembe, amelyeket a 2016-os mindössze 19,2% -os villamosítási arány és a 2017-es 1,900 dolláros egy főre jutó GDP tükröz. Ezek a számok rávilágítanak arra, hogy folyamatos fejlesztési erőfeszítésekre van szükség a burkinai nép életszínvonalának és gazdasági lehetőségeinek javítása érdekében.

Következtetés

Burkina Faso változatos földrajzával, éghajlatával és gazdag kulturális örökségével bizonyítja népének rugalmasságát és alkalmazkodóképességét. A kihívások ellenére a nemzet továbbra is kiaknázza jelentős mezőgazdasági és ásványi erőforrásait a fenntartható fejlődés és növekedés érdekében. A villamosításra, az oktatásra és a gazdasági diverzifikációra irányuló folyamatos erőfeszítésekkel Burkina Faso célja, hogy virágzó jövőt biztosítson minden polgára számára.

Országadatok

Országkód UV
Régió Africa
Felület 274200 négyzetkilométer
Földfelület 273800 négyzetkilométer
Vízfelszín 400 négyzetkilométer
Mezőgazdasági felület 44.20%
Erdőfelszín 19.30%
Legalacsonyabb magassági pont Mouhoun (Black Volta) River 200 m
Legmagasabb magassági pont Tena Kourou 749 m
GDP/fő $1,900 (2017 est.)